Artnit

Četvrtak, 03 Januar 2019 12:18

Simbolika veverice Istaknut

Beatriks Poter - Veverica sa orahom Beatriks Poter - Veverica sa orahom

Veverica je oduvek smatrana simbolom brzine i snalažljivosti, a zbog svoje osobine da sakuplja, krije i čuva svoju hranu smatra se za jednu od najpametnijih životinja na svetu koja u sebi spaja lukavost, prepredenost i pažljivo planiranje budućnosti. Mnoge kulture širom sveta imaju svoja verovanja i praznoverja o vevericama, ali se ne sreću često u poznatim mitovima i legendama.

Naučno ime veverice Sciurus potiče iz grčkog jezika, a može se prevesti kao onaj koji zaslepljuje repom. Ljudi obično smatraju veverice neodoljivo slatkim, dok ih neki povezuju sa trikovima i lukavstvom. Međutim, veverice su jedna od retkih životinja koje su tako bliske ljudima da mogu da se hrane iz naših ruku.

U nekim tradicijama veverica se povezuje sa glasnicima zbog svoje prirode i sposobnosti da prođe kroz teške terene i penje se na drveće. Možda je najpoznatija veverica u ovom kontekstu Ratatoskr, u slobodnom prevodu burgijozub ili bušeći zubi, iz nordijske mitologije. Ratatoskr je opisan kao crvena veverica sa osećajem za zlo i u drevnim umetničkim delima prikazan je sa ekstremno dugim ušima, što može biti i artefakt umetničkog stila tog vremena. On skače gore i dole po stablu života Iggdrasil noseći poruke i može imati velike odgovornosti kao glasnik bogova, ali on ne prihvata svoje dužnosti ponizno i stavlja lični pečat na svoju ulogu. Najčešći korisnici njegove usluge slanja poruka su mudri orao koji sedi na vrhu Iggdrasila i gladni zmaj Nidhoggr, koji leži umotan među korenjem drveta. Ratatoskr uživa u mogućnosti da prenosi uvrede između ova dva moćna stvorenja i na taj način neprestano podstiče neprijateljstvo među njima.

Slično ulozi Ratatoskra iz nordijske mitologije, Amerikanci veruju da veverice nose poruke upozorenja ljudima. U američkoj pop kulturi mogu se pronaći lukave i nestašne veverice, kao što su Čip i Dejl.

U Japanu su veverice pozitivan simbol. One su simbol vinove loze, obilja i plodnosti.

U hrišćanstvu veverice nemaju tako dobru reputaciju. Tradicionalno, one se smatraju prevarantima i simbolišu prevaru, pohlepu i novac.

Prugaste veverice se u Indiji smatraju svetim životinjama. One ne smeju biti povređene i njih hrani mnogo hinduističkih porodica. To je uglavnom zbog njihove povezanosti sa božanskim junakom i kraljem Ramom.

Pročitano 3536 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika veverice