Artnit

Subota, 19 Maj 2018 10:52

Neke zanimljivosti o gugutkama Istaknut

Gugutke potiču sa Bliskog istoka, a njihovo širenje u evropske zemlje počelo je pre 1930. godine s područja Turske, odakle su se brzo proširile, pre svega zbog osipanja mladih koji odlaze i preko 600 kilometara od mesta gde su rođeni. Žive u svim tipovima staništa, šumama, parkovima, voćnjacima, vrtovima, a često se mogu videti oko gradova i sela. Iako se uglavnom viđaju same ili u parovima, mogu formirati jata tamo gde ima dosta hrane. Oglašavaju se prepoznatljivim gugutanjem, po kojem su i dobile ime gugutka.

Gugutke su bledoružičasto-braon-sive boje, sa osobenim crnim vratnim okovratnicima. Mladim gugutkama nedostaje crni okovratnik i uglavnom su bezizražajnije od odraslih.

Naučno ime gugutke je Streptopelia decaocto. Prvi deo imena dolazi od grčkih reči streptos, što znači okovratnik i peleia što znači golub. Drugi deo imena je kraći i potiče iz grčkog mita o sluškinji koja se žalila na veoma nisku platu "decacto" (osamnaest) komada. Bogovi su čuli njene molitve za pomoć i pretvorili je u gugutku kako bi mogla da pobegne od svoje bede. Veruje se da njen poziv i dalje odaje tugu i krike njenog prošlog života.

Gugutke prave gnezdo koje se obično sastoji samo od platforme grančica, obično na drveću ili grmlju, ali takođe koriste zgrade, favorizujući oluke, letve, žlebove i zgrade sa sigurnosnim svetlima ili satelitskim antenama.

Sezona parenja za gugutke počinje u martu. Svaki put one imaju 2 do 5 legla sa 2 položena bela, glatka, sjajna jajeta. Jaja se inkubiraju 14 do 16 dana, a ptići napuštaju gnezdo nakon 18 do 21 dana. Oba roditelja dele dužnost inkubiranja i hranjenja ptića. One takođe mogu započeti pravljenje novog gnezda pre nego što su prethodni ptići postali nezavisni, koristeći pauzu od inkubacije kako bi hranili nedavno prognane potomke.

Gugutke su veoma teritorijalne i agresivne i neće se ustručavati da plaše manje ptice koje su u blizini njihovog gnezda. Smatra se da je razlog za to povezan sa njihovim visokim reproduktivnim učinkom.

Gugutke se hrane mešavinom semena i zrna, mladim izdancima, a ređe puževima, gusenicama, lisnim vašima i malim insektima. U naseljima uzimaju i ostatke ljudske hrane. Jedu sa zemlje i teško ih je hraniti pomoću visećih hranilaca, ali mogu da sednu na podmetače za hranu koji su pričvršćeni za viseće hranilice.

Broj gugutki može da opada zbog povećanja broja golubova grivnaša, jer se ove dve vrste potencijalno takmiče za resurse. Gugutke su manje i nežnijeg izgleda nego golubovi grivnaši.

Pročitano 1727 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o gugutkama