Artnit

Nedelja, 11 Mart 2018 11:53

Papagajski golub - zeleno-žuti golub Istaknut

Papagajski golub (Treron waalia) je vrsta ptice iz porodice gugutki i golubova (Columbidae). Živi u šumovitim dolinama, šumovitim savanama i ostalim šumskim staništima širom podsaharske Afrike u Senegalu preko Somalije i sve do Arapskog poluostrva. Među pticama se ističe po zelenoj i žutoj boji perja.

Papagajski golub je dug 28 do 30 santimetara, a težak 251 do 268 grama. Glava, vrat i grudi su svetlozelenkasto-sive boje, a leđa, kukovi, ramena, veći deo krila su svetložućkasto-maslinaste boje.

Zelena i žuta boja perja papagajskog goluba potiče iz klase pigmenata nazvanih karotenoidi koji su prozvodi biljaka. Ukoliko mu je ishrana neadekvatna, umesto toga dobija sivu i ljubičastu boju.

Papagajski golub se gnezdi u rašljastom drveću tokom cele godine, ali najčešće leti. Mužjaci prikupljaju grančice za gnezda, a uređuju ih ženke. Gnezda su napravljena u obliku relativno slabe platforme. Ženka izleže jedno do dva jaja, a inkubacija traje 13 do 14 dana. Ptići napuštaju gnezdo sa oko 12 dana starosti.

Papagajski golub se hrani na krošnjama drveća, a specijalizovao se za ishranu plodovima jedne vrste smokve, Ficus platphylla.

 

Pročitano 485 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Mart 2019 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Papagajski golub - zeleno-žuti golub