Artnit

Četvrtak, 31 Avgust 2017 11:21

Simbolika belog goluba Istaknut

Vilhelm Kotarbinski - Devojka sa golubovima Vilhelm Kotarbinski - Devojka sa golubovima

Golub se često prikazuje kao beo i nežan. Simbol čistobelog goluba je prisutan u mnogim kulturama, a sva verovanja koja se povezuju sa njim uglavnom imaju pozitivna značenja. Beli golubovi su simboli novih početaka, mira, vernosti, ljubavi, sreće i prosperiteta, a njihovo puštanje je tradicija koja se više vekova vezuje uz ceremonije, rituale i proslave.

U hrišćanstvu beli golub simboliše mir, ljubav i čast, a veruje se i da je simbol Svetog Duha. U Novom zavetu, beli golub je pomenut tokom krštenja Isusa Hrista na reci Jordan, kada se nad njim otvorilo nebo i Sveti Duh je sleteo u vidu goluba. Takođe, može predstavljati Devicu Mariju.

U politici se beli golub koristi kao simbol mira. Često se pojavljuje na crtežima, plakatima i znakovima na događajima koji promovišu mir, kao što su Olimpijske igre, protesti protiv nasilja i u pacifističkoj literaturi.

Beli golub je simbol rođenja i braka, pa i danas često tokom svadbenih ceremonija mladenci puštaju dva bela goluba zajedno. Veruje se da će brak biti veoma srećan ako oni nakon poletanja ostanu zajedno. Veoma povoljnim predznakom smatra se dolazak belog goluba na mesto slavlja.

Puštanje belih golubova predstavlja mir, prosperitet i uspeh. Zato oni prisustvuju svakom važnom događaju, kao što su na primer diplomiranje, verska ceremonija, pa čak i sportski događaj i koncert.

Puštanje belih golubova na sahrani simboliše put duha umrlog u svet mira. Broj puštenih golubova takođe nosi simboličko značenje. Jedan golub predstavlja duh pokojnika, dok četiri golubova simboliše Svetu Trojicu koja vodi pokojnika na nebo. Deset do dvadeset golubova predstavljaju anđele koji putuju sa duhom pokojnika, usmeravajući ga do njegovog konačnog odredišta.

Pročitano 32813 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 18 Decembar 2018 12:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika belog goluba