Artnit

Sreda, 02 Avgust 2017 11:18

Bukefal - konj Aleksandra Velikog Istaknut

Edgar Dega - Aleksandar i Bukefal Edgar Dega - Aleksandar i Bukefal

Konj Aleksandra Velikog jednog od najčuvenijih vojskovođa sveta, Bukefal spada među najpoznatije konje u istoriji. Aleksandar je nazvao svog konja Bukefal, a ime potiče od grčke reči bous, što znači bik i kefale što znači glava, u prevodu bikoglavi. On je bio jedini ko je mogao da ga jaše i bio mu je pratilac u svim bitkama.

Legenda kaže da je Filipu Makedonskom, ocu Aleksandra Velikog tesalski odgajivač konja ponudio mladog konja džinovskog rasta za sumu od 13 talenata, što je bio preterana cena, jer konja niko nije mogao da uzjaše kada je bio predstavljen publici. Pošto je Filip odbio da kupi konja, dvanaestogodišnji Aleksandar ga je javno osudio i tvrdio je da može da se nosi sa konjem. Zbog toga je Filip predložio, a Aleksandar se složio odmah, da bi, ako bi Aleksandar mogao da jaši "divljeg konja", on bi ga kupio, a ako ne uspe morao bi platiti 13 talenata, ogromnu sumu za dečaka. Aleksandar je uspeo da pripitomi konja tako što mu je šaputao tiho i mirno, okrenuvši ga prema suncu, jer je primetio da se boji svoje senke.

Bukefal je poticao od najboljih tesalskih rasa ratnih konja koji su odgajani još od kraja Bronzanog doba. Opisivan je kao ogromna i teška životinja sa velikom, masivnom glavom, crnom dlakom, sa belom zvezdom na čelu i plavim očima.

Prema istorijskim izvorima Bukefal je živeo od 355. do 326. godine pre nove ere. Navodi se i da je podlegao povredama nakon Bitke kod Hidaspesa u današnjem Pakistanu. Aleksandar Veliki je osnovao grad Bukefala, današnji Dželam (Jhelum) u pakistanskoj saveznoj državi Pendžab, a konj je navodno zakopan u obližnjem gradu Džalalpur Šarif (Jalalpur Sharif).

Nakon smrti, legenda o Bukefalu počela je da se razvija i širi. Legendarne priče govorile su kako su Aleksandar Veliki i Bukefal rođeni istog dana, u drugim pričama im je isti dan smrti. Ovaj slavni ratni konj je opisivan u umetnosti i literaturi, od klasičnog perioda sve do savremenog doba.

Pročitano 6705 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Septembar 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Bukefal - konj Aleksandra Velikog