Artnit

Petak, 16 Juni 2017 10:47

Simbolika sokola Istaknut

Edvin Henri Lendsir - Soko Edvin Henri Lendsir - Soko

Savršen let sokola, a posebno prizor kada se okreće i kruži iznad glave je podsticao maštu i oduševljavao čoveka vekovima. Ova ptica grabljivica je drevni simbol nepobedivosti i nesputane slobode, a takođe je opšte poznata kao simbol postignuća, izdizanja iznad situacije, uspeha i trijumfa.

U egipatskim hijeroglifima simbol soko se koristio u rečima i frazama kao što su: bog, faraon, veličina, godina, suverena, zvezda, čas, molitva, zemlja i svet. On je povezan sa bogom neba, kraljem sunca, Horusom, koji je prikazan kao soko ili čovek sa glavom sokola. Oko Horusa, egipatski simbol za Sunce prikazuje oči i stilizovano lice sokola. Bog sunca Ra takođe je opisan sa glavom sokola. Verovalo se da je vladajući kralj bio zemaljska inkarnacija Horusa i zato su se kraljevi često prikazivali sa glavom sokola. U ranim dinastijama, kraljev uspon je bio poznat kao "let sokola".

U evropskoj kulturi i tradiciji, soko predstavlja lovca i smatra se za ratoborni simbol, jer se zbog izvanrednih letačkih sposobnosti sivi soko od davnina koristio kao svestrana lovna ptica. Takođe, on predstavlja viziju, slobodu i pobedu i zato takođe podrazumeva spasenje onima koji su u ropstvu bilo moralnom, emocionalnom ili duhovnom.

U germanskoj mitologiji soko je povezan sa germanskim bogom neba Vodanom.

U nordijskoj mitologiji Freja, boginja ljubavi, plodnosti i seksualnosti i čuvar mrtvih je povezivana sa sokolom. Ona je koristila pernati plašt sokola da putuje između mitoloških svetova, uzimajući oblik sokola.

U hrišćanskoj simbolici, divlji soko predstavlja nepreobraženu, materijalističku dušu i njene grešne misli i dela. Pripitomljeni soko simboliše hrišćansko preobraženje ostvarivanjem svojih uzvišenih misli, nada i težnji sa hrabrošću.

Pročitano 11059 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Januar 2019 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika sokola