Artnit

Četvrtak, 21 Februar 2013 21:07

Galeb - simbol mora Istaknut

Galebovi žive svuda gde se more spaja sa kopnom, ali i pored jezera i reka. Lako se prilagođavaju okolini što verovatno objašnjava njihovu prisutnost u svim delovima sveta.

Postoji više od 40 vrsta galebova. Svi imaju duga krila, oštar kljun i kratki četvrtasti rep. Veličina i boja variraju zavisno od vrste galebova. Iako imaju kožne opne između nožnih prstiju, galebovi ne spadaju u morske ptice.

Galebovi su pažljivi i brižni roditelji. Mužjak i ženka, koji su par za ceo život, brinu o jajima, hrane i štite mladunce.

Mlade ptice formiraju "jato jaslice" koje nadgleda nekoliko starijih mužjaka. Tu se oni igraju, bore i uče veštine koje su im potrebne za preživljavanje. Oni će ostati u jatu sve dok ne nauče da brinu o sebi.

Galebovi jedu ili pokušavaju da jedu skoro sve. Njihova inteligencija se izražava kroz razna ponašanja u toku ishrane. Tako na primer, kada nađe školjku galeb uzleće i baca je na kamenje sve dok se ne razbije i otvori. Oni "oru" i po poljima da bi pronašli hranu, love sitnu ribu i glodare. Zato što čiste plaže od raznovrsnog smeća u nekim zemljama galebovi su i zaštićene ptice.

Galebovi mogu da piju i slanu vodu zato što imaju specijalni par žlezdi ispred očiju koje su prilagođene da izbacuju so iz njihovog tela kroz otvoreni kljun.

Repertoar za komunikaciju koji uključuje vokalizaciju i pokrete tela je veoma kompleksan i razvijen kod galebova.

Galebova se sećaju u Juti po njihovoj pomoći doseljenicima Mormonima 1848. godine u borbi protiv hiljade insekata koji su uništavali njihova polja. Da bi obeležili taj događaj, poznat kao čudo galebova, podignut im je spomenik u Solt Lejk Sitiju. Nešto slično dogodilo se i u Kaliforniji 1948. godine, kada su galebovi uništavali skakavce za vreme njihove najezde koja je mogla potpuno da uništi letinu.

Pročitano 9425 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Decembar 2018 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Galeb - simbol mora