Artnit

Utorak, 08 Septembar 2015 11:02

Afrički sivi papagaj - žako Istaknut

Afrički sivi papagaj, poznat po imenu žako je jedna od najinteligentnijih ptica i papagaja sa najvećom sposobnošću učenja i oponašanja govora. Živi u centralnoj Africi, a najviše u Angoli, Tanzaniji i Gvineji. Prirodna staništa su mu niske šume, savane sa drvećem, gde je preko dana u parovima ili u manjim grupama, a uveče se okuplja u veće grupe ili veoma glasna jata na visokim palmama ili drveću.

Afrički sivi papagaj je vrsta papagaja srednje veličine, dug oko 33 cm, sa rasponom krila 46 do 52 cm, a težak oko 400 g. Grudi i glava su pepeljastosivi, a rubovi pera su svetlosive boje. Leđa i krila su tamnosive, a stomak i butine svetlosive boje, dok je podrepak i rep jarkocrvene boje. Oko očiju i voskovice je veliko kožno polje sa ponekom crnom dlakom, a kljun je crn, ponekad sa beličastim sjajem. Mladi papagaji su tamnije boje, oko je crno bez šarenice, čelo je belo, a rep može da bude tamnocrven ili skoro crn.

Kognitivni razvoj afričkog sivog papagaja je veoma sličan inteligentnim životinjama, kao što su šimpanze i delfini. Naučne studije su takođe pokazale da su u stanju da naprave mentalnu vezu između reči i njihovih značenja, da izraze bitna obeležja, pa čak i da primenjuju pojmove kao što su boja, oblik i broj. Oglašava se srednje bučnim tonom, a za razliku od drugih vrsta papagaja, uočeno je da u svom prirodnom staništu ponavlja zvukove drugih vrsta ptica.

U trećoj ili četvrtoj godini života, svaki afrički sivi papagaj bira pažljivo svog partnera, sa kojim ostaje ceo život u monogamnoj vezi. Nekoliko detalja je poznato u udvaranju u prirodi, tako su na primer, uočeni letovi oko rupa gnezda, mužjaci hrane ženku i oboje zajedno pevaju meke monotone tonove.

Sezona parenja sivih afričkih papagaja u prirodnom staništu nije tačno određena, a pare se jednom do dva puta godišnje. Tako se na primer u Kongu i Ugandi pare od jula do septembra, a u Liberiji i Nigeriji od decembra do aprila. Pošto je veoma društven parenje se odvija u kolonijama, gde svaki par zauzima svoje drvo. Najčešće se gnezde na visokim suvim ili mrtvim stablima, na visinama do 30 m iznad zemlje. U šuplje gnezdo, veličine oko 60 cm, ženka izleže 3 do 5 jaja, po jedno u intervalima od 2 do 5 dana, na kojima leži oko 30 dana dok je mužjak hrani. Kada se mladunci izlegu, hrane ih 12 nedelja mužjak i ženka. Nakon što mladunci izađu iz gnezda, oba roditelja ih hrane i štite dok ne postanu nezavisni, za 2 do 3 nedelje.

Uglavnom u sumrak afrički sivi papagaj napušta gnezdo i odlazi u potragu za hranom, a u nedostatku hrane se ponekad približi i ljudskim naseljima. Hrani se semenkama, bobicama, voćem, orasima, cvećem, korom, a omiljena hrana mu je uljana palma.

Pročitano 2228 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Juni 2016 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Afrički sivi papagaj - žako