Artnit

Utorak, 10 Mart 2015 12:46

Sivi soko - gepard neba Istaknut

Sivi soko (Falco peregrinus) je vrsta sokolova, koja sadrži 17 do 19 podvrsta. Od davnina je oduševljavao čoveka svojim letom, kojim u obrušavanju dostiže brzinu i 320 km/h. Najbrža je vrsta među pticama, ali i među ostalim životinjama na Zemlji i nazivaju ga i gepardom neba. Živi u planinskim krajevima, pustinjama, dolinama reka, velikim ravnicama, morskim obalama, a u poslednje vreme se može videti i u nekim velikim gradovima.

Sivi soko je dug 34 do 58 cm, sa rasponom krila 80 do 120 cm. Ženka je teška 910 do 1500 g, i za jednu trećinu je veća od mužjaka, koji teži 440 do 750 g. Ona je obično krupnija u donjem delu tela od mužjaka.

Ptići sivog sokola su braon boje, a posle godinu dana dobijaju svoju karakterističnu sivu boju. Mužjak i ženka imaju slične šare na perju. Leđa i gornji deo krila su tamnosivi, a vrhovi krila crni. Donji deo tela bele boje prošaran je crnim ili tamnobraon mrljama, kao i dug, uski rep, čija pera se završavaju belom trakom i crnim vrhom. Teme i brkovi na obrazima su crni, u kontrastu sa bledim delom ispod kljuna i vrata. Kljun je žut, kao i noge, a zakrivljeni vrh kljuna i kandže su crne.

Sivi sokolovi formiraju monogamne parove. I mužjak i ženka su jako vezani za prethodna mesta gnežđenja, što može da objasni njihovu monogamiju, koja traje više sezona.

Sivi soko ne pravi gnezdo, već koristi napuštena gnezda drugih ptica najčešće na visokim stenama, visokom drveću ili zgradama. Krajem marta ili početkom aprila ženka u periodu od 2 do 3 dana izlaže 3 do 4 izdužena jaja, na kojima sede i mužjak i ženka. Ptići se izlegu nakon 30 dana, a u gnezdu ostaju 35 do 40 dana. Ženka čuva i hrani ptiće do 14 dana starosti, dok hranu samo nabavlja mužjak. Ako u tom periodu strada ženka, uginu i ptići, jer mužjak ne ume da raskida plen i da ih pravilno hrani. Kada odu iz gnezda roditelji se brinu o njima do 60 dana. Prvu zimu uglavnom preživi samo jedna trećina mladih.

Sivi soko ima niz poziva, uključujući i glasno, oštro, uporno brbljanje koje koristi protiv uljeza.

Svoj plen sivi soko lovi uglavnom u letu. On se obrušava na plen i goni ga velikom brzinom. Hrani se golubovima, patkama, šljukama, vranama, vrapcima, čvorcima, ševama i krupnijim pticama kao što su labudovi, guske, ždralovi. Ponekad se hrani sisarima i drugim životinjama, kao što su slepi miševi, insekti.

Sivih sokolova u Srbiji ima malo i oni spadaju u ugroženu vrstu ptica. Zaštićeni su kao prirodna retkost i najstrožije je zabranjeno njegovo ubijanje, hvatanje, uznemiravanje.

Pročitano 4312 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 12 Mart 2019 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Sivi soko - gepard neba