Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 05 Novembar 2014 11:39

Zaljubljen kao tetreb Istaknut

Veliki tetreb (Tetrao urogallus) je stanarica, koja spada u red koka. Posebno zanimljiv ukras njegovog tela je rep, koji prikazuje u "svadbenim igrama". Živi u severnoj i srednjoj Evropi, na Balkanskom i Pirinejskom poluostrvu, kao i u širokom pojasu umerene Azije. Naseljava uglavnom visoke planine iznad 1200 m nadmorske visine i četinarske šume, najčešće borove koje imaju razvijen sprat žbunja, zeljaste vegetacije i mahovine.

Veliki tetreb može da bude dug i do 110 cm, težine do 8 kg. Mužjak je obično dug od 74 do 90 cm, a ženka manja, od 54 do 63 cm. On izgleda zanimljivije, ima lepše perje, znatno je snažniji i kočoperniji od ženke, a oko očiju ima istaknutu crvenu mesnatu ružu.

Parenje velikog tetreba počinje u aprilu i traje oko 20 dana. U periodu parenja mužjaci se bespoštedno bore da osvoje ženku. Već u zoru mužjak počinje svoju "svadbenu pesmu", nalik na brušenje kose u kojoj izražava ljubavni zanos. Smatra se da dok peva dolazi do anatomskih promena, kao što su zatvaranje ušnih duplji i očnih kapaka. Dok dugo peva on ispruži vrat i pomera ga uvis i na dole, ne vidi i ne čuje. To dugo pevanje, lovci zloupotrebljavaju i približavaju mu se.

Veliki tetreb se gnezdi na zemlji, u prizemnoj vegetaciji. Ženka snese i do 8 jaja, a ptići se izležu nakon oko 26 dana.

Prirodni neprijatelji velikog tetreba su sove ušare, a njihova jaja i ptiće uništavaju i sive vrane, svrake, lisice, kune, jazavci, ježevi.

Hrana velikog tetreba su uglavnom semenje, bobice, pupoljci i lišće drveća, iglice četinara, a ponekad žitarice, jagode, maline, kupine. Hrani se i larvama, puževima, gusenicama, crvima i drugim beskičmenjacima.

Nekada je veliki tetreb bio veoma rasprostranjen u planinskim područjima Srbije. Na smanjivanje njegove populacije uticali su seča šuma, izgradnja šumskih puteva, uništavanje četinarskih šuma, veliki šumski požari, kao i uznemiravanje na gnezdilištu i veliki lov. Danas se njihova populacija procenjuje na 80 do 90 gnezdećih parova.

Veliki tetreb je u Srbiji ugrožena vrsta ptice. Proglašen je za prirodnu retkost i zaštićen trajnom zabranom lova.

Pročitano 14917 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Februar 2019 14:34
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci