Artnit

Ponedeljak, 28 Juli 2014 13:29

Čvorak - imitator zvukova Istaknut

Čvorak u Evropi nastanjuje skoro sva staništa. Živi u šumarcima i rubovima šuma, parkovima, vrtovima i starim voćnjacima. Najviše mu odgovaraju područja sa grupama drveća u kojima postoje duplje, a u čijoj blizini su i zelene površine gde može da nađe hranu. Zavisno od područja gde se pare i podižu ptiće čvorci su na nekim poručjima stanarice, a na drugim prave selice.

Podela čvoraka na podvrste je sporna. Razlikovanje se uglavnom zasniva na neznatnim razlikama u težini i metalnom odsjaju pojedinih skupina perja. Najrasprostranjenija i najčešća vrsta iz porodice čvoraka je Sturnus vulgaris, vrsta koja naseljava Evroaziju, a poznata je i pod nazivom obični čvorak.

Telo čvorka je dugo od 19 do 22 cm, a teško od 80 do 90 g. Rep je kratak i dug, kljun zašiljen, a krila u letu izgledaju šiljasto-trouglasta.

Tokom godine čvorak menja boju tela. Najveći deo godine kljun je crnkast, perje krila i repa je crno-smeđe, oivičeno svetlosmeđim, a deo perja na krilima ima beo rub sa metalnim odsjajem. U proleće gubitkom svetlećeg ruba perja celo telo postaje jednobojno, crnkasto sa metalnim odsjajem, a kljun žut. Ženke imaju manje intenzivan metalni odsjaj od mužjaka i retko gube tačkasti izgled.

Čvorak gradi malo neugledno gnezdo od trave, stabljika, suvog lišća, grančica, slame, dlake, vune ili perja u raznim šupljinama. To su najčešće duplje u stablima ali i pukotine u stenama, kao i različite šupljine na zidovima, pod krovovima i zgradama. Prihvata i postavljene kućice za ptice u naseljima.

U vreme gnežđenja i podizanja ptića čvorci žive u paru. Mužjaci mogu da budu monogamni, ali se često pare sa nekoliko ženki ili se za sledeće parenje u sezoni pare sa drugim ženkama.

Ženka snese 4 do 8 jednobojnih, svetlozelenih do svetloplavih jaja. Ptići se izležu posle 11 do 13 dana i hrane ih oba roditelja. Gnezdo napuštaju nakon 17 do 21 dan, a zatim se okupljaju u jata.

Čvorci su veoma društvene ptice. U toku cele godine kreću se u grupama, ali i u velikim gustim jatima. Ponekad se zbog noćenja okuplja hiljade ptica zajedno, kada nije period gnežđenja, najčešće u područjima obraslim trskom ili gustim grmljem, ali i u gradovima.

Čvorci pevaju cele godine, a najčešće dok stoje na nekom istaknutom mestu, a u vreme ležanja na jajima u neposrednoj blizini gnezda. Dok pevaju, često kostreše perje i lepršaju ispruženim krilima. Poznati su po sposobnosti imitiranja glasova životinja. Često imitiraju oglašavanje ptica iz svoje okoline, lajanje pasa, zvuk kosilice ili mobilnog telefona.

U proleće i rano leto čvorak se najčešće hrani insektima, kišnim glistama i malim puževima. Kasnije je u ishrani najviše zastupljeno voće i razne bobice.

Pročitano 7372 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 04 Oktobar 2019 11:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Čvorak - imitator zvukova