Artnit

Četvrtak, 13 Decembar 2012 23:21

Domaći vrabac - vrabac pokućar Istaknut

Kada kažemo vrabac, mi mislimo na domaćeg vrapca ili vrapca pokućara koji je najbrojniji u Evropi i severnoj Africi. Vrapce retko možemo videti u nenaseljenim područjima, ali su prisutni svuda gde čovek živi i mogli bi se skoro nazvati i domaćim životinjama. Kako se uglavnom hrane zrnevljem brojnost u gradovima im se blago smanjila sa potiskivanjem konja iz saobraćaja.

Domaći vrabac ili vrabac pokućar je mala ptica dužine od 14 do 16 santimetara, a težak je svega 30 grama. Raspon krila je oko 25 santimetara. Mužjak ima sivu krunu, obraze i stomak, a vrat i kljun su crne boje. Ispod kljuna je tamno crna traka koja se proteže do korena oka. Boja kljuna u leto je plavo-crna, a noge su braon boje. Zimi je kljun žućkasto-braon boje, a perje dobija bledu i sumornu boju. Mužjak domaćeg vrapca pred parenje dobija sivkastu traku povrh glave, kestenjaste nijanse na krilima i svetlo bele "obraze". Ženka nema crnu boju na vratu, kljunu i glavi, ni sivu krunu. Ona ima manje izražene nijanse sive i smeđe boje bez crnih i kestenjastih šara. Mladi vrapci imaju tamnije braon paperje i svetlo žuti kljun. Mladi mužjaci, kao i oni koji nisu u periodu parenja liče na ženke i nemaju izražene, već nešto "ispranije" boje perja.

Vrapci prave gnezda na različitim mestima. Skoro svaki grm, rupa ili šupljina zgrade, pogodan otvor u krovu, puzavica ili bršljan oko kuće, gušća krošnja drveta mogu da predstavljaju dom vrapcima. Gnezdo u bršljanu ili u rupi je često neuredno, pa čak i prljavo, izgrađeno od slamki, trave, ali i parčića hartije ili tkanine i ispunjeno perjem. Prostrana i dobro izgrađena gnezda su ona na drveću i u grmlju, a najviše u seoskim krajevima.

Mladi vrapci se hrane larvama insekata, najčešće larvama štetočina. Odrasli vrapci se hrane i semenjem i zrnevljem, a ponekad love i leptire i pauke. Hrane se voćem i cvećem, a posebno ih privlači cveće žute boje, kao što su jagorčevina i šafran.

Sezona parenja vrabaca u Evropi počinje krajem aprila i početkom maja. Mužjak i ženka iz para žive odvojeno, a udružuju se samo u doba gnežđenja i zajednički prave gnezdo. Ženka snese oko 5-8 prašnjavih jaja, prošaranih crno-sivim pegama iz kojih se već nakon 10 do 12 dana izlegu ptići. Par vrabaca sve radi zajedno; od nabavke hrane, brige o mladuncima do uzajamnog čišćenja perja od sitnih napasnika i prašine. Mladunci za par nedelja nauče da lete i ubrzo napuštaju roditelje.

Interesantan podatak je da je vrabac sklon neverstvu. Vrabac živi u jatima koja može činiti i više od 30 vrabaca, a samo jato predstavlja idealnu šansu za stvaranje tajnih veza. DNK analize pokazuju da ptice unutar jedne porodice domaćih vrabaca potiču od različitih očeva.

Vrapci su zanimljive, vesele ptice, a "druženje" sa njima zaista može da deluje pozitivno na raspoloženje. Napravite im kućicu u koju bi se mogli skloniti preko zime i hranite ih pa će Vam uskoro jesti i iz ruke. Prošetajte do najbližeg parka i nahranite ih mrvicama hleba ili kokicama.

Pročitano 9245 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Avgust 2013 19:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Domaći vrabac - vrabac pokućar