Artnit

Petak, 30 Avgust 2013 17:59

Kritijev mladić Istaknut

U arhajskom periodu u grčkoj skulpturi su stvorena dva osnovna tipa statue: statue kurosa, mladića, i statue kora, devojaka. Statua kurosa izvajana oko 480. godine pre nove ere izdvaja se od ostalih. Ovo izvanredno delo se često pripisivalo atinskom vajaru Kritiju, pa je zbog toga postalo poznato kao Kritijev mladić. Ova statua se danas nalazi u Akropoljskom muzeju u Atini.

Delovi statue Kritijev mladić su nađeni na različitim mestima. Torzo je pronađen 1865. godine na Akropolju, a glava tri godine kasnije blizu južnog zida Akropolja. Ova statua je manja od prirodne veličine, visoka je 86 cm i izvajana je u mermeru. Ona se neprimetno razlikuje od arhajskih statua kurosa, ali je ta različitost veoma važna. To je prva poznata statua koja stoji u pravom smislu te reči. Kritijev mladić, ne samo da stoji, on stoji neusiljeno. Ostale statue kurosa stoje, ali njihov stav je zaista stav zaustavljenog hoda, dok težina tela počiva podjednako na obe noge. Kritijev mladić ima jednu nogu postavljenu napred, ali se ni za trenutak ne sumnja da on stoji mirno. Poređenjem leve i desne polovine njegovog tela zapaža se da je stroga simetrija arhajskih kurosa ustupila mesto jednoj proračunatoj nesimetriji. Umetnik je majstorski modelovao uravnoteženu nesimetriju opuštenog, prirodnog stava. Koleno isturene noge je niže od drugoga, desni bok je povučen naniže i prema unutra, levi nagore i upolje. Osa tela nije ravna vertikalna linija već jedna blaga krivulja u obliku izvrnutog slova S. Ova sitna odstupanja od simetrije ukazuju da težina tela počiva na levoj nozi, a da je desna jedan elastičan oslonac koji omogućava telu da sačuva ravnotežu. Struktura mišića i skeleta su prikazane životno i precizno, sa grudnim košem prirodno proširenim kao u aktu disanja, sa opuštenim stavom i kukovima koji su izrazito uži. "Osmeh" arhaičnih statua je u potpunosti zamenjen strogim izrazom usana i ekspresijom lica.

Na statui Kritijev mladić se zapaža, ne samo da se telo odmara, već i pokret. Građa tela je oživljena, a licu je udahnuta ekspresija. Sve to ukazuje na sposobnost umetnika da unese život i pokret u statuu. Nov način raščlanjavanja tela koji je prisutan kod ove statue dostići će vrhunac u zrelom klasičnom stilu Periklove ere, pola veka kasnije.

Pročitano 8248 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Maj 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kritijev mladić