Artnit

Sreda, 28 Avgust 2013 20:42

Portret Rimljanina Istaknut

U rimskoj umetnosti postoji originalnost izraza u skulpturi, naročito u portretu. Stvoren je realistički obrađen portret, do danas skoro neprevaziđen. Čuvena skulptura Portret Rimljanina sadrži sve karakteristike rimskog vajarstva. Nastala je za vreme vladavine cara Trajana, oko 80. godine pre nove ere. Izvajana je u mermeru, u prirodnoj veličini. Danas se nalazi u palati Torlonija u Rimu.

Pretpostavlja se da skulptura predstavlja portret pretorijanskog prefekta. Nepravilan završetak vrata ukazuje da je glava nasilno odvojena od poprsja ili čak od statue sa kojom je prvobitno bila izlivena.

Na skulpturi Portret Rimljanina je istaknuta individualnost čoveka. Prikazan je realistički lik ozbiljnog starijeg čoveka, bez brade i brkova. Vajar je bore obrađivao biranim naglašavanjem koje dočarava jednu specifičnu rimsku ličnost: ozbiljnu, namrgođenu, čelične volje u svom obavljanju dužnosti.

Skulptura na prvi pogled izgleda samo kao detaljan izveštaj o topografiji lica, a da pri tome karakter modela izbija na površinu samo slučajno. Ta glava čoveka međutim odražava neposredan izraz ljudske prirode sa elementima tragičnog. To je "praotački lik" strahovitih autoriteta. Brižljivo izvajane pojedinosti lica nalikuju na biografske podatke koji ovu praotačku sliku izdvajaju od drugih.

U osobenom duhu skulpture Portret Rimljanina se ogleda prastari rimski običaj. Naime, kada bi umrla glava porodice, stari Rimljani su modelovali voštanu sliku njegovog lica, koja se čuvala u specijalnom udubljenju u zidu ili porodičnom oltaru. Pri pogrebu su ove glave predaka nošene u povorci.

Pročitano 6670 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 20 Septembar 2013 15:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Portret Rimljanina