Artnit

Utorak, 20 Avgust 2013 19:22

Jovan Cvijić - Boje vode Ohridskog jezera Istaknut

Boja vode je u pribrežnim, plićim partijama otvoreno-zelena; to je nefritsko zelenilo, osobito prijatno kad je dno pokriveno bilo vlaknastim bilo gubastim i debelim algama. Od obalskih plićih partija prema većim dubinama voda postaje sve više plava; vedrih i lepih dana voda Ohridskog jezera ima toplo plavetnilo, koje je prijatnije od nebeskog plavetnila; to je otvoreno, prozračno i providno plavetnilo, ali ipak zagasitije od nebeskog; prijatnije je i od običnog morskog plavetnila, koje je još zatvorenije. Ovaj normalan raspored boja u Ohridskom jezeru često se menja.

Kad sunce kroz oblake prosijava, boja vode postaje zatvoreno-plava s malo zelenila; kad sunce zađe za guste oblake, u nju se meša sve više crnoga; kad naiđu perjasti i pramenasti oblaci, koji po jezeru ostavljaju senke kao lisnate grane, boja vode postaje zelenkastoplava, dakle više zelenkasta. Iz ovih prethodnih promatranja vidi se da boja vode zavisi od dubine, jer je najveća razlika između pribrežnih partija, gde je boja zelena sa raznim nijansama, i dubokog jezera gde prevlađuje plava boja; od sastava dna, jer ako je ovo pod algama, voda je zelena, ako je od stena, onda se u boju vode meša prirodna boja stena, ako je od šljunka, onda je voda otvoreno-zelena, sa šarama itd; i od naoblačenosti, jer, u ma kojoj partiji, jezero ima drukčiju boju vode pri vedrom i sunčanom vremenu, a drukčiju kad naiđu oblaci ili pri crnoj natuštenosti.

U tri časa po podne počne duvati redovan vetar Ohridskog jezera, strmac, koji ispočetka samo ćarlija, ali može i da ojača i tada huji: duva iskidano, na mahove, i brzo uzburka celo jezero. Od njega postaju kratki, oštri talasi, čija se temena krše i koji se katkad preskaču. Kad zađe sunce, smeni ga noćnik, malo jači od veternika ili dnevnoga vetra; on pirka i ćarlija sa okolnih planina sa svih strana prema jezeru; nema dakle kao veternik jednog određenog pravca. Obično počne ćarlijati na 2-3 sata posle sunčeva zalaska, pa se oseća celu noć i izjura, dok se sunce ne rodi. Tada ga smeni veternik, ali ne odmah, jer između njih ima katkad kraća, katkad duža pauza pomenute tišine. Ali je samo oko Sv. Nauma, na južnoj obali jezera, noćnik redovan vetar, koji počinje i prestaje, kao što je gore izloženo. Po ostalim delovima jezera on se po pravilu javi tek pred zoru.

Pročitano 9152 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Avgust 2015 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Jovan Cvijić - Boje vode Ohridskog jezera