Artnit

Ponedeljak, 05 Novembar 2012 22:48

Konjanička statua Marka Aurelija - Rim Istaknut

Konjanička statua Marka Aurelija stoji u središtu rimskog renesansnog trga Kampidoljo koji je osmislio Mikelanđelo Buonaroti za papu Pavla III. Konstruisao je i stepenište ka Kampidolju i na taj način ublažio strmo uzvišenje i omogućio konjanicima da se popnu na svojim konjima. Statua koja se danas tu nalazi je u stvari kopija, dok se original nalazi u Kapitolskom muzeju u Rimu.

Konjanička statua rimskog imperatora Marka Aurelija podignuta je u slavu njegovog trijumfa nad Sarmatima i Germanima. Statua je napravljena od bronze. Veličina statue je veća od prirodne i trebalo je da karakteriše imperatora kao večitog pobednika, jer se nekada ispod desne prednje noge konja (prema srednjovekovnim izvorima) nalazila mala zgrčena prilika vezanog varvarskog poglavice. Imperator je predstavljen sa podignutom desnom rukom u trenutku kada se obraća narodu. Međutim, sam imperator, bez oružja i oklopa, predstavlja sliku stoičkog samoodricanja. Čudesno živ i snažan konj je izraz ratničkog duha.

Statua prikazuje Marka Aurelija, rimskog imperatora, filozofa i pesnika (161-180) kao svemoćnog gospodara zemlje. Ali, Marko Aurelije je bio sklon samoposmatranju i duboko zainteresovan za grčku filozofiju. Ove osobine osećamo i u njegovoj konjaničkoj statui.

Konjanička statua Marka Aurelija, poznata je ne samo zbog toga što je jedini sačuvani primer ove vrste spomenika, već i kao jedna od malog broja rimskih statua koje su ostale na svom mestu tokom srednjeg veka. Ovo delo bilo je uzor velikim konjaničkim skulpturama renesanse.

Pročitano 8875 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 20 Oktobar 2013 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Konjanička statua Marka Aurelija - Rim