Artnit

Petak, 05 Juli 2013 19:55

Nosač teleta - Moskoforos Istaknut

Statua Nosača teleta (Moskoforos) iz približno 570. godine pre nove ere je zavetna fugura koja predstavlja darodavca sa životinjom koju prinosi na žrtvu boginji Atini. Ova mermerna statua, visine 1,65 metara je nađena na Akropolju. Danas se nalazi u Akropoljskom muzeju u Atini.

Statua Nosača teleta ima složenu kompoziciju koju čine čovek i tele spojeni na jedinstven način. Tele obavija glavu čoveka lučnim oblikom i tačkom preseka ukrštenih dijagonala kojima su spojene njegove noge i ruke čoveka. Njihove nagnute glave stvaraju suptilnu vezu i jedinstveno delo.

Nosač teleta je prvobitno bio u stojećem stavu kurosa, o čemu govore njegove noge koje su veoma oštećene. Telo je u skladu sa istim idealom fizičkog savršenstva, a nagost je ublažena ogrtačem. Njegovi snažni, zbijeni oblici su naglašeni, a ne prikriveni tankom odećom, koja prileže uz njih kao druga koža i samo se malo odvaja na laktovima.

Statua ne prikazuje portret, ali oličava tip: brada označava čoveka u zrelim godinama. Individualnost čoveka je naglašena ne samo bradom, već i ogrtačem i njegovim teletom. To nije portret u bukvalnom smislu reči, ali verovatno ga treba posmatrati kao simbolično predstavljanje ovog čoveka. Lice, veoma efektno uokvireno blagim lukom teleta nema više izraz maske kao kod najstarijih kurosa. Licu je, isto kao i telu, dat izraz, pokret, a usne su razvučene u osmeh. Njegova glava zrači blagim osmehom, kojim je umetnik izrazio unutrašnji život čoveka, osećanje vedrine i spokojstva, i oživeo lice.

Forme statue su jednostavne i često šematske. Lice je krug, oči, obrve i usta su kreirane jednostavnim lukovima, pupak je nalik na dugme, ogrtač označen linijama i tačkama, brada samo podignuta površina, verovatno obeležena bojom. Međutim, struktura tela je dobro modelovana i ostvarena je virtuoznost u renderovanju teksture. Suptilna modulacija muskulature pokazuje se čak i kroz tkaninu, ne samo zato što je tanka, već i zato što je meka. Slično su modelovane i genitalije teleta na ramenu čoveka.

Statua Nosača teleta izgleda neverovatno moderno. Ova statua se poredi i sa Isusom Hristom koji nosi jagnje.

Pročitano 7136 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Maj 2019 11:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Nosač teleta - Moskoforos