Artnit

Petak, 31 Maj 2013 19:51

Đan Lorenco Bernini - Apolon i Dafne Istaknut

Mermerna statua Apolon i Dafne datira između 1622. i 1655. godine. Đan Lorenco Bernini, najveći vajar baroka je započeo ovu statuu u svojoj dvadeset četvrtoj godini, po naruđbini princa i kardinala Scipiona Borgezea. U mermernoj statui postigao je izuzetnu prefinjenost modelovanja, kao i dinamizam i ekspresiju emocija. Statua se danas nalazi u galeriji Borgeze u Rimu.

Apolon i Dafne, starogrčki mit koji je kasnije dosta obrađivan, kako od helenističkih, tako i od rimskih umetnika, bio je inspiracija Berniniju za modelovanje statue. On se inspirisao i antičkom statuom, Apolon Belvederski iz IV veka pre nove ere, koja se od XVI veka nalazi u Vatikanu.

Statua Apolon i Dafne predstavlja "otvorenu" strukturu zasnovanu na kompozicionim linijama koje iz osnove vode naviše. Beli mermer je obrađen sa izuzetnom finoćom, do krajnjih granica izdržljivosti materijala. Grupa predstavlja kompoziciju oblika koji stvaraju iluziju pokreta i emocija koje prožimaju figure.

Bernini je statuom Apolon i Dafne poetski snažno dočarao mit. Bog Apolon, ludo zaljubljen progonio je nimfu Dafne, koja je očajnički bežala pred njim. Kada je videla da će je uhvatiti, zamolila je oca, rečnog boga Peneja da je pretvori u nešto, samo da ne mora biti Apolonova ljubavnica. U trenutku kada ju je Apolon obuhvatio rukama, njeno se telo pokrilo korom, a kosa se pretvorila u granje i lišće stabla - lovora. Apolon je još dugo žalio za neostvarenom ljubavlju, a lovor je postao njemu posvećeno drvo.

Statua prikazuje transformaciju Dafne intenzivno emotivno i dramatično u različitim fazama njenih promena. Dok se pretvara u lovor Dafne okreće glavu ka Apolonu. Njen izraz lica pokazuje transformaciju, ali i strah da će je Apolon uhvatiti. Apolon još uvek gleda u ljudski oblik Dafne, ali oseća korene pod nogama i granu koja dodiruje njegova bedra, dok njegova leva ruka hvata njenu kožu koja se pretvara u koru.

Bernini postavlja Dafne i Apolona veoma blizu jedno drugom, kako bi se postigla stabilnost statue, ali to mu takođe, dozvoljava da stavi ruku Apolona potpuno oko Dafne. Prikazan je Apolonov pogled direktno ka licu Dafne, što čini očiglednu vezu između vida i dodira.

Apolon je prikazan kao lep, vitak i mlad, sa valovitom kosom. Njegova figura jasno otkriva da očajnički i uzalud sledi svoju ljubav. Figura prelepe Dafne postavljena je na panj. Njeni nežni prsti pretvaraju se u grančice i pupoljke lovora. Duga kosa nimfe uskovitlana je i do bola zamršena među tek stvorenim listovima. Bernini je prikazao razliku između kože, drveta i lepršave kose veoma živopisno.

Za statuu Apolon i Dafne se kaže da je čulna, jer je zasnovana na umetničkom uživanju ili na zlu poezije. Naziva se i erotskim delom. Ova statua je bila i svojevrsna transformacija Đan Lorenca Berninija, i ukazuje na njegov uspeh i sreću. Postao je posebno poznat i poštovan među svojim pokroviteljima.

Pročitano 17731 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Juni 2015 12:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Đan Lorenco Bernini - Apolon i Dafne