Artnit

Nedelja, 26 Maj 2013 21:22

Ludovizi Gal ubija sebe i svoju ženu Istaknut

Ludovizi Gal ubija sebe i svoju ženu je antička kopija originala iz III veka pre nove ere. Izrađena je u mermeru i visoka je oko dva metra. Ova statua je bila deo velike zavetne kompozicije koju je u Pergamu podigao vladar Atal I posle pobede nad Galatima. Danas se statua nalazi u Nacionalnom muzeju u Rimu.

Vajar je prikazao dramatičan događaj - varvarski vođa koji je ubio svoju ženu i zatim čini samoubistvo da ne bi pao u ruke neprijatelja. Žena je klonula, a varvarin ubija sebe dok gleda u pravcu odakle dolaze neprijatelji.

Uočava se "otvorena" kompozicija figura, linije sila u obliku spirala koje se protežu duž čitavih tela. Klasične figure izražavaju uravnoteženost.

Da bi izrazio istoričnost i istinitost čina vajar je varvarina prikazao koristeći realističke odlike etničke grupe kojoj on pripada. Gal je nag. Njegova nagost samo skreće pažnju na krupno, mišićavo telo sa venama koje štrče. Njegove crte lica su jako izražene, posebno jagodice i široka vilica što licu daje grub izgled. Kovrđavi brkovi, velike vitičaste obrve i neuređena, čupava kosa dopunjuju njegov divlji izgled. Ženu koja umire ne odlikuje idealna lepota, a i tunika koju nosi je gruba.

Dve figure nisu bile izolovane i zato ih treba posmatrati u kontekstu monumentalne grupe veoma dramatičnog sadržaja: Galati, ranjeni, i poraženi, oduzimaju sami sebi život, sledeći primer svog vođe, da bi izbegli sramotu ropstva koju im je namenio pobednik. Tragedija ovog naroda je izražena slikovitim realizmom, upotrebom snažnih gestova, da bi se kod posmatrača izazvala psihološka reakcija i uverenje da su istorija i sadašnjost, kultura i civilizacija još uvek najveće vrednosti. Osećanje časti varvara je dostojno poštovanja, čak i kada su poraženi. Svaka pobeda nad varvarima ovenčana je podizanjem spomenika. Međutim, to je spomenik istoriji, a ne mitu i legendarnim junacima.

Pročitano 5419 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 24 Maj 2014 15:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ludovizi Gal ubija sebe i svoju ženu