Artnit

Četvrtak, 02 April 2020 10:34

Žan Antoan Udon - Volter sedi u fotelji Istaknut

Poznato delo jednog od najvećih francuskih vajara iz XVIII veka, Žana Antoana Udona bila je serija skulptura filozofa Voltera. Izradio je četiri njegove biste, kao i statuu u sedećoj pozi. Studije za ove radove je izradio 1778. godine, nekoliko nedelja pre smrti Voltera. Statua Volter sedi u fotelji nalazi se među njegovim remek-delima. Izvajana je 1781. godine na osnovu narudžbine Katarine Velike, a dve godine kasnije isporučena u Rusiju. Danas se ova statua nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Veliki mislilac francuskog prosvetiteljstva Volter je pozirao Žanu Antoanu Udonu pre svoje smrti, a posle njegove smrti je napravio posmrtnu masku.

Mermerna statua Voltera koji sedi u fotelji je visoka 138 santimetara. Ona prikazuje Voltera u odeći koja podseća na klasičnu antičku togu i daje mu izgled drevnog filozofa i kao da podseća posmatrača na kontinuitet filozofskih ideja. Široki nabori toge koji kriju telo i umor daju figuri veličanstvenu veličinu. Sa nenadmašnom veštinom Žan Antoan Udon je prikazao Volterove ruke oslonjene na rukohvate fotelje, nabore na iskrivljenom vratu i natečeno lice - tragove starosti koji nikoga ne štede. Crte lica su mirne i suzdržane, umorni pogled i ironični osmeh govore o koncentrisanoj mudrosti Volterovog dugog života, a prodoran i ironičan pogled prenosi urođeni oštar intelekt koji je Volter zadržao do kraja svog života.

Pročitano 2051 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 17 April 2020 10:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Žan Antoan Udon - Volter sedi u fotelji