Artnit

Ponedeljak, 22 Juli 2019 10:15

Gi Breton - Park jelena u Versaju Istaknut

Albert Bierstadt - Jelen u polju Albert Bierstadt - Jelen u polju

Već skoro dvije stotine godina najnevjerojatnije glasine se šire, pišu i uče o tom mjestu koje većina povjesničara prikazuje kao harem, dodajući da mu ime dolazi od čudovišnih orgija koje je tamo priređivao Luj XV. Lavallée, na primjer, prikazuje ga kao “nešto poput saraja u orijentalnom smislu, ogromnog vrta s tajanstvenim grmljem, rascvjetanim travnjacima, učaranim paviljonima i rojem košuta, manje ili više stidljivih, koje je progonio pohotni vladar“.

U stvarnosti je sve bilo drugačije. Park jelena bilo je ime jedne četvrti u Versaillesu, izgrađene u doba Luja XIV. na mjestu velikog parka s divljači iz doba Luja XIII.

Evo što o tome zapravo kaže J. A. Le Roi, koji je 1864. bio konzervator versajske knjižnice i koji je osobno proučavao sve o toj četvrti.

“Kad je Luj XIII. kupio posjed Versailles i tu dao izgraditi mali dvorac, učinio je to prije svega zato da bude usred šume koja je okruživala to mjesto, gdje bi se mogao prepustiti užicima lova koji je strastveno volio. Isto tako, jedna od njegovih prvih briga bila je da uredi što bliže svom domu uzgoj životinja koje bi mu mogle poslužiti za lov. Stoga je odabrao, u šumi koja je tada pokrivala područje grada, mjesto gdje je zaključio da može skupiti i dati da se uzgajaju jeleni, jeleni šarenjaci i druge divlje životinje. Dao je to mjesto okružiti zidovima i sagraditi nekoliko čuvarevih kućica, pa je to mjesto dobilo ime Park jelena“.

Iz knjige Ljubavne zgode u francuskoj povijesti5 (Vrijeme ljubavi i razvrata)

Pročitano 2048 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Gi Breton - Park jelena u Versaju