Artnit

Utorak, 12 Mart 2019 12:08

Frančesko Antonio Busteli - Porcelanske figure iz komedije del arte (Commedia dell'arte) Istaknut

Frančesko Antonio Busteli - Lusinda i Pjero Frančesko Antonio Busteli - Lusinda i Pjero

Italijanski modelar Frančesko Antonio Busteli je od 1754. godine bio glavni majstor modelar u nemačkoj manufakturi porcelana u Nimfenburgu. Smatra se za najboljeg izrađivača porcelanskih figura u rokoko stilu. Najpoznatiji njegov rad je set od osam parova muških i ženskih pojedinačnih figura koji prikazuje likove iz italijanske komedije del arte (Commedia dell'arte). Ove figure su nastale između 1759. i 1760. godine u Nimfenburgu.

Komedija del arte je bila oblik improvizovanog uličnog pozorišta, koji se širio iz Italije od XVI veka Evropom i ostao popularan oko dva veka. Trupe ove komedije su na nastupima koristile muziku, ples i akrobacije, dok je radnja bila u velikoj meri improvizovana i korišćeni su likovi koji su bili prepoznatljivi publici po svojim kostimima i pozama.

Komedija del arte inspirisala je slike i ukrasne predmete koji prikazuju njene likove. Frančesko Antonio Busteli je modelovao porcelanske figure koje predstavljaju različite likove koji su činili tipičnu italijansku trupu komedije del arte. Ove porcelanske figure u raznovrsnim kostimima su prikazane u izuzetno elegantnim, pomalo preteranim pozama koje sugerišu pokrete u plesu, pozorišne gestove, a istovremeno prenose neki aspekt ličnosti lika.

Pročitano 2658 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Frančesko Antonio Busteli - Porcelanske figure iz komedije del arte (Commedia dell'arte)