Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 10 Januar 2019 11:21

Posuda sa tri zimska prijatelja Istaknut

Posuda sa tri zimska prijatelja pripada periodu kineske dinastije Ming koji se smatra vrhuncem rafiniranosti u umetnosti. Ona datira iz kasnog XVI veka. Na njoj su prikazane tri biljke poznate kao tri zimska prijatelja ili kao Suihan Sanyou, motiv koji simboliše Konfučijanske vrline izdržljivosti, skromnosti i hrabrosti. Ova posuda se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Posuda sa tri zimska prijatelja visine 4.4 cm, prečnika ivica 17.9 cm i prečnika donjeg dela 11.7 cm je napravljena od porcelana, obojena kobaltoplavom bojom pod providnom glazurom. Oblik posude i stil dekoracije su karakteristike često povezane sa radovima napravljenim za dvor u XV i XVI veku.

Tri zimska prijatelja - bor, bambus i šljiva grupisani su zajedno u kontekstu zime i uobičajeni u delima kineske umetnosti i onih kultura na koje je ona uticala. Borove iglice, lišće bambusa i cvetovi šljive ispunjavaju središte duboko isklesane Posude sa tri zimska prijatelja. Istaknuta je plava boja na posudi.

Pročitano 2495 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci