Artnit

Nedelja, 21 April 2013 10:44

Konstantin Veliki Istaknut

Glava Konstantina Velikog, prvog imperatora hrišćanina i reorganizatora rimske države je prvobitno pripadala kolosalnoj statui koja je podignuta u Rimu u čast pobede nad Meksencijem, posle 312. godine. Glava nekadašnje kolosalne mermerne statue se danas nalazi u Kapitolskom muzeju u Rimu.

Statua cara Konstantina Velikog je stajala u Konstantinovoj bazilici u Rimu. Velika glava, ruke i noge su bile napravljene od belog mermera, dok se ostatak tela sastojao od opeke i drvenog okvira, verovatno pokrivenog pozlaćenom bronzom. Sudeći po veličini nađenih delova statue, ustoličena figura koja sedi sa globusom u jednoj ruci i drugom podignutom rukom u znak pozdrava je mogla biti 12 metara visoka, glava oko 2,5 metara, a svako stopalo dugo oko 2 metra.

Velika glava cara Konstantina je izrađena u tipičnom apstraktnom stilu kasnih portreta rimskih statua koji se fokusira na simbolizam i apstrakciju, više nego na detalje, dok su ostali delovi tela verovatno bili naturalistički. Ako je fizička sličnost bez vrednosti, portret ima značenje samo kao vidljivi simbol duhovne ličnosti. Ogromne, ozarene oči, masivno, nepokretno lice sa istaknutom bradom i dubokom vilicom ne govore mnogo o Konstantinovom stvarnom izgledu, ali govore veoma mnogo o tome kako je on gledao na sebe i na svoje uzvišeno stanje.

Pročitano 4657 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 April 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Konstantin Veliki