Odštampajte ovu stranicu
Subota, 18 Avgust 2018 10:30

Model nebeskog globusa - Firenca Istaknut

Početkom 4. marta 1588. godine započeta je izrada modela nebeskog globusa na zahtev Ferdinanda I de Medičija prema konceptima koje je razvio Aristotel i usavršio Ptolemej pod nadzorom italijanskog astronoma Antonija Santučija. Završen 6. maja 1593. godine i sličan je onom koji je Santuči izradio 1582. godine za kralja Filipa II Španije, a sada se nalazi u biblioteci Eskorijal. U XIX veku ga je Ferdinando Meuči restaurirao. On je sada nepotpun, a neki njegovi delovi su neusaglašeni. Ovaj model se danas nalazi u muzeju Galileo Galilej u Firenci.

Model nebeskog globusa je visok 3.7 m, širok 2.45 m, prečnika 2 m i nalazi se na stativu sa četiri sirene. Napravljen je od drveta i metala. Drveni delovi su detaljno obojeni i prekriveni finim zlatnim listom.

U centru Modela nebeskog globusa je zemaljski globus, okružen sa sedam planetarnih sfera i sferom fiksnih zvezda sa zodijačkom trakom. Na ovih osam pokretnih sfera dodato je deveto, centalni i najvažniji izvor kretanja poznat kao Primum mobile, koje je fiksirano i nosi polarne kapice i metalne žice meridijane. Kretanje globusa omogućeno je ručkom koja je rotirala osu koja prolazi kroz Zemlju.

Pročitano 2108 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 13 Novembar 2018 12:27
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci