Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 16 April 2013 22:04

Lav iz Braunšvajga Istaknut

Bronzani spomenik lava u prirodnoj veličini podigao je ispred svoje palate u Braunšvajgu saksonski vojvoda Henrik Lav 1166. godine. Ovaj veličanstveni snažni lav verovatno personifikuje vojvodu, ili bar onaj vid njegove ličnosti po kome je dobio nadimak.

Spomenik lavu je jedina monumentalna slobodna statua romaničke umetnosti - možda ne jedina stvorena, ali jedina koja je sačuvana od antike, i to u svetovnom, a ne u religioznom kontekstu. Ona podseća na čudan način na arhajsku Kapitolsku vučicu. Sličnost možda nije potpuno slučajna, jer je vučica bila izložena u Rimu u to vreme i morala je da bude mnogo privlačna za romaničke umetnike. Ovaj spomenik dužine 1,83 metara, izliven je u bronzi, a nekada je bio pozlaćen.

Uz spomenik braunšvajgskog lava vezuju se mnoge legende. Neke legende govore da ga je doneo vojvoda Henrik Lav sa svojih putovanja u Aziji, a neke da ga je ovaj lav spasio kada ga je aždaja napala za vreme njegovih putovanja. Legende kažu i da je Henri za vreme svog učešća u krstaškom pohodu u Svetoj zemlji pomogao povređenom lavu, koji je kasnije postao njegov verni pratilac.

Original Spomenika lavu je vekovima stajao na trgu pred katedralom Braunšvajg sve dok nije bio zamenjen kopijom 1989. godine, da bi se zaštitio od zagađenja i kiselih kiša. Original se nalazi u Dankwarderode palati u Braunšvajgu. Širom sveta, ali najviše u Nemačkoj i ima mnogo kopija braunšvajgskog lava.

Pročitano 3165 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije: