Artnit

Ponedeljak, 23 April 2018 11:23

Desanka Maksimović - Pohod kroz lepotu Istaknut

Ejvind Irl - Morski pašnjaci Ejvind Irl - Morski pašnjaci

Ceo naš put od Sušaka do Kotora, i dalje, bio je pohod kroz lepotu. Nije bilo oblaka, zaliva, kamena, biljke, koji u nama nisu probudili divljenje. U osnovici svih mojih uzbuđenja bilo je jedno raspoloženje, najsličnije kakvom verskom raspoloženju.

Osećala sam da je Bog neobuzdani romantičar. On voli da iznenadno njegov san naruši stoglasni govor bure. On sa nemarnošću moćnih sve meša: kamene talase stena sa mekim talasima pučine; gorke dubinske mirise mora sa mirisom tankog ruzmarina; pored crnog kiparisa, on sadi crvene sitne cvetove, vlažne kao detinja usta. Videla sam lepo kako uživa kad poludeli vatreni klobukovi stanu igrati po pučini kao kolo vatrenih duhova, i kad mesečina daleke bregove pretvori u najezdu avetinja. On se ne plaši za ugled svojih snažnih muških ruku dajući im katkad umešnost ženskih prstiju. Ja sam sa mora ponela ogrlicu od sićušnih puževa, koje su samo tanki nežni prsti umeli sagraditi.

Najzad naglo, kao iz radosti u bol, iz zemlje kiparisa i palmi i zlata, iz Dubrovnika, pređe se u gole krševe hercegovačke. Putnik se još nije ni smestio u kolima, a već se rodio mesec nad surim vrhom koje planine hercegovačke i strmoglavi se u hučnu noćnu reku. Oči jedva naziru kako negde kroz ponore teče jedan život, tajanstven i moćan, i opaze čas s leve čas s desne strane usku stazu, povijenu uza stenu kao bršljan. Potom se usamljen, crn glas ćuka izdvoji iz huke vode i lupe točkova i podigne ravno u središte neba. U zoru opazimo vrhove Ivan-planine.

Iz putopisa More

Pročitano 2426 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 29 Mart 2019 12:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Desanka Maksimović - Pohod kroz lepotu