Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 26 Mart 2018 10:49

Alberto Đakometi - Pas Istaknut

Neobičan ciklus skulptura švajcarskog nadrealističkog vajara i slikara italijanskog porekla Alberta Đakometija iz 1951. godine prikazuje životinje, psa, mačku i konja. Skulptura Psa je najdetaljnija od ove tri i bila je jedna od njegovih najdražih skulptura i čak tema pesme američke pesnikinje Robin Beker, Đakometijev pas. Danas se ova skulptura nalazi u muzeju Hiršhorn i Vrtu skulpture u Vašingtonu.

U stvaranju bronzane skulpture Psa, Alberto Đakometi se oslonio samo na svoje pamćenje. On je rekao: "Dugo sam imao u mislima uspomenu na kineskog psa koga sam video negde. A onda sam jednog dana hodao sam duž Rue de Vanves na kiši, blizu zidova zgrada, sa spuštenom glavom, osećajući se pomalo tužno, možda sam se i sam osećao kao pas. Zato sam stvorio tu skulpturu."

Kada je razmišljao o konačnoj skulpturi Psa, Alberto Đakometi nije osećao da ona treba precizno da prikaže psa, pa čak ni njegovog "kineskog psa iz sećanja". Ali, ne postoji uopšte sličnost. Skulptura Psa je mršava i krhka, sa savijenom glavom i repom i izgleda usamljeno.

Pročitano 2756 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Decembar 2019 12:46
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci