Artnit

Petak, 09 Mart 2018 12:51

Isidora Sekulić - Ne prolazi toliko vreme koliko prolazi čovek Istaknut

Volter Sikert - Londonska ulica, Bat Volter Sikert - Londonska ulica, Bat

Moderan veliki grad ima u progresu svom nešto od kamena koji se oteo iz praćke. Možda niko nije hteo ni zamišljao čudovišni grad od osam miliona stanovnika, od kojih najveći deo ne može svoj stan i svoju radionicu da veže i primakne ni logično ni čovečno. London je džungla, stanovnici njegovi su nomadi. Celog života, s malim koferčićima u ruci, tiskaju se i guraju po nekoliko sata dnevno u prljavim i tužnim prevoznim sredstvima, tamo-amo, amo-tamo. Vapaj njihov je: brzina! veća brzina!

Ima tu nešto paradoksno. Dve razmaknute tačke vezuje uvek put, a brzina treba da ima tajanstvenu moć da tačke primiče. Ona, relativno govoreći, i ima tu moć. Ali putevi velikog grada su preponski putevi, čak i kad idu ispod zemlje, dakle je ona relativnost vrlo velika. Avion je doneo rešenje: put postaje stvar imaginarna, a brzina ima apsolutnu moć primicanja dveju tačaka. Ali avion je ptica; u prostoru i bez prepona leti. A londonski mali građanin retko, ili nikad ne putuje prostorom, a svaki dan putuje po Londonu i preko samih prepona. I tako, brzina prevoznih sredstava u velikom gradu se jednako povećava, ali sve ostaje daleko. Daleko je putovati u Londonu od kuće do radionice.

Ima uostalom i nešto iskonsko u čoveku što se opire toj tehnici. Čoveku, apsolutno misleći, nije dato da daljine poništava, kao što mu nije dato da vreme zadržava. Prolazi vreme, veli čovek. Ne prolazi toliko vreme koliko prolazi čovek. I, ne poništava čovek, koji putuje, daljinu, nego poništava deo svog života. Sedi zgrčen, vezan, besposlen, otkinut, tuđ i nepoteban, u gomili drugih zgrčenih, vezanih, besposlenih i tuđih.

Stanovnici velikog grada satiru dobar deo života u seljakanju punom tiranije nepredviđenosti i tiranije automatizma. Veliki grad će, ne u odviše dalekoj budućnosti, postati problem u materialnom i duhovnom smislu.

Iz putopisa U Engleskoj

Pročitano 2842 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Maj 2020 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Isidora Sekulić - Ne prolazi toliko vreme koliko prolazi čovek