Artnit

Nedelja, 04 Mart 2018 11:23

Konstantin Brankuši - Ptica u prostoru Istaknut

U toku četiri decenije rumunski vajar, pionir modernog apstraktnog pokreta u skulpturi Konstantin Brankuši je bio zaokupljen temom ptice, koja je kulminirala na skulpturi Ptica u prostoru 1923. godine. Ova skulptura predstavlja njegovu ideju o suštini ptice, a ne prirodnoj sličnosti i deo je serije koja obuhvata sedam mermernih skulptura i devet bronzanih odlivaka sa temom ptica u prostoru. Danas se skulptura nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Brankušijeve duhovne težnje, njegova želja za transcendencijom materijalnog sveta i njegovih ograničenja, verbalizovana je u njegovom opisu skulpture Ptica u prostoru kao "projekat pre nego što je proširen da popuni svod neba". Brankuši je pokušavao da prenese suštinsku prirodu ptice, koja elegantno raste u letu, bez potrebe za tradicionalnim formama predstavljanja. Jednostavnost apstraktnog oblika prenosi ono što je zaista stvarno za umetnika: suština stvari, a ne njen spoljašnji izgled.

Skulptura Ptica u prostoru sa složenom simbolikom pokreta ptice je od mermera i uzdiže se gracioznošću i lakoćom jednog pera uperenog ka nebu. Konstantin Brankuši je eliminisao krila i perje, izdužio nadutost tela i smanjio glavu i kljun do kose ovalne ravni, a raširena stopala stvaraju moćnu silu naviše koja podiže pticu "u prostoru".

Pročitano 4136 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Januar 2020 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Konstantin Brankuši - Ptica u prostoru