Artnit

Petak, 23 Februar 2018 12:25

Milan Đ. Milićević - Cetinje Istaknut

Cetinjski manastir, između 1890. i 1900. godine Cetinjski manastir, između 1890. i 1900. godine

Cetinje je malo mestance. U njemu neće biti više od 120-130 kuća, ali je mesto čisto i veselo izgledom. Varošica ima jednu dugu i široku ulicu, koju začeljava dvokatna lokanda. Idući od Bajica tom ulicom, levo je pošta, telegraf, čitaonica, ženska škola, i bolnica; a desno, iz te glavne ulice odvaja se druga koja vodi ka dvoru kneževu, k staroj "biljardi", k manastiru i mitropoliji.

Knežev dvor, kuća od dva boja, nema spolja nikakvih građevinskih ukrasa, ali je zato unutra dovoljno prostrana; raspored joj je udesan, i nameštaj lep i ukusan.

Ona, za vladike Rada, mnogo čuvena "biljarda" sad je pregrađena za druge potrebe: tu su sada smeštana ministarstva, i apoteka.

Manastir je mala, lepa, čista i ukusno okićena crkvica. U desnom rukavcu, koji je ispušten na samoj pevnici, grob je vladike Petra, koji se ovde zove samo Sveti Petar, a po zidu u crkvi grobovi su kneza Danila i vojvode Mirka, na kojima leže puške i jatagani, kojima su pokojnici branili svoju zemlju. K jugu od crkve pruža se mitropolija s nekoliko lepih i čistih soba. Iznad crkve je kula o kojoj su štrčale na kolje nabijene turske glave. Toga običaja sada nema, samo se priča da se ne poboravi. Pred crkvenom portom kamenom je okruženo i pločama patosano kao jedno guvno. Rekoše mi da je to neki od vladika, bivši u Moskvi, omerio usta onoga paloga zvona koje Moskovci zovu "Car-Zvono", i ovde okružio i patosao onoliki krug, kolika su usta u toga zvona.

Iz putopisa Iz Beograda na Cetinje (knjiga Putnička pisma s raznih strana Srbije o Srbiji)

Pročitano 2031 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 Juni 2020 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Milan Đ. Milićević - Cetinje