Artnit

Utorak, 09 April 2013 21:01

Kapitolska vučica - Rim Istaknut

Čuveni simbol Rima, bronzana skulptura vučice koja je othranila Romula i Rema, sa dva dečaka koji su renesansni dodatak, označava mitsko poreklo i snagu Rima. Vreme izrade ove poznate skulpture je bilo oduvek tema rasprava istoričara. Najstarija istorija skulpture je puna nepoznanica i neki naučnici su zbog toga, čak smatrali da je srednjovekovni rad.

Skulptura, visoka 85 santimetara predstavlja vučicu koja doji Romula i njegovog brata blizanca Rema, za koje se kaže da su osnivači Rima. Prema legendi, svrgnuvši sa prestola brata Numitora, Amulije je postao kralj grada Albe Longe. Da bi izbegao rođenje naslednika koji bi mogao da traži presto, prisilio je bratanicu Reju Silviju da postane vestalska devica. Ali, ona se sjedinila sa bogom rata Marsom i rodila dva blizanca, Romula i Rema. Amulije ih je odmah po rođenju bacio u reku Tibar. Blizance je na obali Tibra u podnožju Palatina, jednog od sedam brežuljaka, pronašla vučica i podojila ih je u pećini Luperkal, nakon čega ih je pronašao pastir Faustul, koji ih je uzeo i othranio. Kada su odrasli, ubili su kralja Alba Longe i odlučili da na mestu gde ih je voda nekada izbacila, brežuljku Palatinu osnuju grad. Ubrzo su počeli da se svađaju koji će od njih dvojice vladati gradom. Pošto se Rem narugao brazdama kojima je njegov brat blizanac označio buduće zidine grada, Romul ga je ubio. Grad je osnovan 21. aprila 753. godine pre nove ere i nazvan je po svom prvom kralju Romulu.

Rana istorija skulpture je prilično nejasna. Više antičkih izvora pominje ovu skulpturu. Plinije Stariji pominje skulpture vučice u rimskom forumu, kao čudo u bronzi. Ciceron je zapisao da je skulptura oštećena u udaru munje, a na njoj je primetno oštećenje šape. Kapitolska skulptura vučice, kakva je danas poznata u istorijske zapise ulazi 1471. godine kada ju je papa Sikst IV poklonio građanima Rima uz nekoliko drugih skulptura od bronze. Oni su tada preseljeni u Palaco dei Konzervatori na Kapitolu, gde su činili jezgro nove muzejske zbirke.

Mnogi naučnici smatraju da je figura vučice etrurska, iz V veka pre nove ere, a da su figure Romula i Rema dodate u XV veku, verovatno rad firentinskog majstora Antonija Polajuola. Ne postoji sumnja oko renesansnog datiranja Romula i Rema, ali simbolička snaga i skulpturalni kvaliteti vučice potiču iz antičkog perioda bilo da su etrurski, italijanski, grčki ili rimski.

Slavni nemački istoričar umetnosti Johan Joakim Vinkelman, arheolog i pionir u proučavanju grčke, etrurske i grčko-rimske umetnosti, pripisao je 1764. godine skulpturu vučice Etrurcima u svom remek-delu Istorija umetnosti u antici. Prema Vinkelmanu, griva i tekstura na vučici predstavljaju etrursku stilsku osobenost. Zaista po mnogim svojim osobenostima ova skulptura je skoro sigurno etrurski arhajski original, jer njen čudesno svirep izraz i pritajena fizička snaga tela i nogu imaju iste one osobine koje ulivaju strahopoštovanje, a koje se osećaju u etrurskoj statui Apolona iz Veja. U svakom slučaju, vučica kao totemska životinja Rima dosta je povezana sa etrurskom mitologijom, u kojoj su vukovi, reklo bi se, igrali značajnu ulogu još od najstarijih vremena.

I danas je još uvek aktuelno utvrđivanje starosti skulpture vučice. Ipak, na sajtu Kapitolskog muzeja u Rimu i dalje piše da je skulptura iz V veka pre nove ere i da ju je muzeju 1417. godine poklonio papa Sikst IV.

Pročitano 9158 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Novembar 2017 13:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kapitolska vučica - Rim