Artnit

Nedelja, 21 Januar 2018 11:48

Peđa Milosavljević - Jurimo uz mutnu Moravu između Kablara i Ovčara Istaknut

Peđa Milosavljević - Predeo sa kulom Peđa Milosavljević - Predeo sa kulom

Kolubara se krije između vrba. Reka u kojoj se niko ne kupa. Pesak je netaknut, beo, čedan, bez golih tela, ukrašen jedino senkama visokih kukuruza. Nekoliko skakavaca razdragano iskače u ovaj sunčani predeo sa novim tajanstvenim nagonom.

Prošli smo tihi Milanovac. Čačak je mirisao na sveže maline i lokomotive. Jurimo uz mutnu Moravu između Kablara i Ovčara. Penjemo se, s naporom, uz golu, glomaznu planinu. Evo nas najzad na samom vrhu među pticama i oblacima, između dva vetra, u visokoj travi i cveću koje leluja. Letimo nad crnim šinama. Pod nama, u podnožju, velika zelena ravnica, prošarana belim mrljama za koje još ne znamo da li su kuće ili rublje. Kažu nam da ćemo dole stići tek kroz jedan sat. Jedna bačena jabuka nestaje u zelenoj provaliji da objavi naš dolazak. Pošli smo za njom. Padamo kao u snu, lako, u velikim kružnim viražima, prolazeći čas kroz tunele čas kroz travu i gusto lišće. Bistri potoci mame nas da se zaustavimo. Gazili bismo po plitkoj vodi, pili sa kamena i ležali u travi gledajući u voz kako odlazi. Sa ovim neostvarenim željama stižemo u začaranu dolinu. Zamišljam cvrkut ptica i sve draži nepoznatog raja. Ali ništa ne čujem. Mnogobrojne žene i nijedna gola (Iz ovog raja, verovatno, još niko nije isteran.) Povezane belim maramama, preplanule, bose, rade po poljima. Žene koje se stojeći ogledaju u rekama!

A reke, međutim, više ne teku mirno. Ispod bele pene zamišljam hitre pastrmke koje niko ne lovi i koje za strah još nisu doznale. Jedan mladi skakavac sa naočarima iznenada napušta voz i ostaje u zelenoj svežini.

Iz putopisa Potera za pejzažima

Pročitano 2634 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 20 Januar 2019 11:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Peđa Milosavljević - Jurimo uz mutnu Moravu između Kablara i Ovčara