Artnit

Četvrtak, 11 Januar 2018 11:41

Žan Žozef Karije - Faun Istaknut

Francuski vajar, keramičar i minijaturista Žan Žozef Karije je privukao pažnju sa "dezinhronizovanim", suptilno patiniranim bistama u kojima su spojeni naturalizam i simbolizam na Pariskom salonu 1881. godine. Bronzana skulptura Fauna iz 1893. godine, poznata i po nazivima Autoportret kao Mide, Glava Fauna i Faun koji spava, je jedan od njegovih najvažnijih radova, u kojoj hibridizacija čoveka i zveri kao da dobija pospane, melanholične nagone. Skulptura se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Skulptura Fauna visine 35.3 cm, širine 34 cm i prečnika 23.8 cm predstavlja mitološkog kralja Midu, figuru legendarne sebičnosti najpoznatije po magičnom dodiru koji je sve predmete pretvarao u zlato. Prema Ovidijevim Metamorfozama, Apolon je kaznio Midu tako što mu je dao uši magarca nakon što je na muzičkom takmičenju izabrao Pana, a ne Apolona.

Na skulpturi Fauna prikazana je čudno urezana glava, koja ne počiva na trupu niti na vratu, već na masi grubo obrađenog gipsa. Ovo amorfno skraćivanje izražava unutrašnji duh razdvojen od telesne forme. Neuobičajena karakteristika magarećih ušiju daje prigovor identitetu ove razdvojene glave starijeg čoveka, sa zatvorenim očima i nagnutim na stranu.

Kao autoportret, slika skulpture Fauna oblikuje alegoriju života Žana Žozefa Karijea. Uočavajući sebe kao sebičnog, zverskog i nekulturnog, prikazao je potpuno moderno, snažno, intimno, a na kraju i izobličeno predstavljanje.

Pročitano 1919 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Žan Žozef Karije - Faun