Artnit

Petak, 05 April 2013 21:59

Donatelo - David Istaknut

Firentinac Donato di Nikolo di Beto Bardi, kasnije više poznat kao Donatelo, bio je najveći vajar rane renesanse. Njegova bronzana statua David, revolucionarno delo ranorenesansnog vajarstva, je prva naga statua u prirodnoj veličini od antike, a koja je potpuno slobodna. Danas se ova statua nalazi u Nacionalnom muzeju u Firenci.

Istorija statue David je nepoznata, ali dosta istoričara umetnosti tvrdi da je ovu statuu naručila porodica Mediči i da je bila postavljena u dvorištu njihove palate u Firenci. Datum izrade statue je takođe nepoznat, i varira od 1420. do 1460. godine.

Srednji vek bi sigurno osudio statuu Davida kao idola. Ali, ni Donatelovim savremenicima, sigurno nije bio po volji; niz godina ostao je usamljen, jedino delo te vrste.

Statua Davida visoka je 158 santimetara. David je prikazan u momentu trijumfa u okviru biblijske priče o njegovoj borbi sa Felisejcem Golijatom. Prema priči pošto je David udario Golijata kamenom iz svoje praćke, odsekao mu je glavu njegovim mačem. Statua prikazuje posledice ovog događaja. David stoji u mislilačkoj pozi sa jednom nogom na vrhu odrubljene glave svog neprijatelja. On je nag i nosi samo čizme i pastirski šešir sa listovima lovora na vrhu, koji mogu da ukazuju na njegovu pobedu.

Donatelo je odabrao da vaja poluodraslog dečaka, a ne mladića kao što su grčke atlete, tako da je sklop kostura ovde manje obavijen nabreklim mišićima. On nije ni raščlanio dečakov torzo prema klasičnim uzorima. Na klasičnu statuu David liči samo po svom divno uravnoteženom contrappostu. Statua i pored svega toga nosi snažan pečat klasike, ali ne zbog njenog anatomskog savršenstva, kao kod antičkih statua. Telo statue govori mnogo rečitije nego lice.

Pročitano 9755 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 April 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Donatelo - David