Artnit

Subota, 21 Oktobar 2017 20:16

Tulio Lombardo - Adam Istaknut

Tulio Lombardo poznat i kao Tulio Solari bio je jedan od najvećih venecijanskih vajara svog doba. On je istraživao aspekte romantizma, lepote i lirske poezije kao deo pristupa stvaranju skulpture, poštujući primere dela iz klasičnog doba antičke Grčke i Rima. Njegov najveći doprinos bile su monumentalne zidne grobnice, a najpoznatija je grobnica dužda Andree Vendramina u Veneciji, sa svojom najznačajnijom statuom Adamom iz oko 1490-1495. godine. Ova statua se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Statua Adama je prva mermerna statua u prirodnoj veličini iz perioda renesanse. Inspirisana antičkim modelima, ova statua izlazi iz romantične aure sa velikom jasnoćom, otkrivajući da je njen autor težio da stvori savršeno ljudsko biće.

Iako je statua Adama bila jedna od mnogih elemenata grobnice, ipak ima izuzetnu snagu zbog svoje pravilnosti. Ova biblijska figura visoka 191,8 santimetara stoji pored stabla drveta obavijenog bršljanom, a njegova težina se pomera na desnu nogu. Desnom rukom Adam drži loptastu granu drveta, dok ponuđena jabuka u levoj ruci označava pad čovečanstva. Njegovo moćno telo obuhvata snažne muške mišiće i grudi, dok je kosa smanjena i nalik na činiju sa oštro izvedenim loknama koja daje licu ozbiljan, čak i izobličen izraz. Vidljivo je nežno pomeranje kontraposta tela, ali istovremeno i krutost stava, a senzualnom sjaju mesa suprotstavljaju se zglobovi i leđni mišići koji su tako savršeno izraženi da se približavaju apstrakciji.

Pročitano 1955 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Decembar 2019 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Tulio Lombardo - Adam