Artnit

Subota, 10 Juni 2017 10:51

Mocartov dom - Beč Istaknut

Volfgang Amadeus Mocart je u Beču proveo poslednjih deset godina života, u njemu komponovao glavna dela i govorio da je "Beč najbolje mesto na svetu za njegov zanat". Nedaleko od katedrale Svetog Stefana se nalazi zgrada u kojoj je jedini do danas očuvani Mocartov stan u Beču, u kojem je živeo od 1784. do 1787. godine. Ova zgrada poznata je i po imenima Mocartov dom, Mocartova kuća i Figarova kuća, jer je u njoj Mocart napisao operu Figarova ženidba, premijerno izvedenu 1786. godine u Beču. Danas je zgrada muzej koji je posvećen ovom kompozitoru.

Mocartov stan se nalazi u ulici Domgasse 5 u zgradi koja je izgrađena u XVII veku, prvobitno sa dva sprata, a renovirana 1716. godine. U njoj Mocart iznajmljuje veliki luksuzan stan na prvom spratu 1784. godine od porodice Kamesina. Od 1945. godine je zgrada u kojoj se nalazi Mocartov stan pod ingerencijom Muzeja grada Beča.

Muzej Mocartov dom ima za cilj da prikaže život Volfganga Amadeusa Mocarta i Beča u vremenu u kojem je živeo ovde, u eri kasnog baroka. Danas su na četiri sprata ovog muzeja dostupne vizuelne i audio instalacije o životu i delu Mocarta kao i mnogi istorijski eksponati.

Pročitano 3311 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Septembar 2019 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mocartov dom - Beč