Artnit

Petak, 31 Mart 2017 12:06

Aristid Majol - Mediteran Istaknut

Početkom XX veka francusko-katalonski vajar, slikar i grafičar Aristid Majol napušta karijeru slikara i grafičara i koncentriše se na skulpturu. Tema koja ga je inspirisala je ženski akt, pažljivo posmatran, ali promenjen osnovnim geometrijskim oblicima u neku vrstu arhitekture, evocirajući više bezvremeno nego pojedinca. Godine 1905. na Pariskom jesenjem salonu izložena je njegova statua pod nazivom Žena, koja je izazvala veliko uzbuđenje. Nazivi Mediteran i Misao ovoj statui su dati kasnije. Originalna statua od krečnjaka se nalazi u Švajcarskoj, a u muzeju Orsej u Parizu dve njene verzije, bronzana i mermerna.

Lepota statue Mediteran leži u njenoj jednostavnosti. Majolov pristup je suprotan od opšte prakse u to vreme, kada je uticaj Ogista Rodena bio veliki. On je modifikovao statuu da bi ostvario idealnu kompoziciju. Figura žene je postavka međusobno povezanih trouglova, složenih kao u mislima. Samo ruka i noga se proširuju izvan okvira. Bez preteranih emocija, bez naprezanja mišića, lice žene je prazno, udovi su dobro zaobljeni i koža je glatka.

Prijatelj Aristida Majola Andre Žid je rekao za statuu Mediteran: "Lepa je, ona ne znači ništa, to je nemi rad. Verujem da se mora ići daleko u prošlost da se nađe tako potpuno zanemarivanje bilo koje preokupacije izvan jednostavne manifestacije lepote."

Pročitano 2215 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Aristid Majol - Mediteran