Artnit

Subota, 25 Mart 2017 12:05

Avenija baobaba - Madagaskar Istaknut

Avenija baobaba, takođe poznata i kao Aleja baobaba povezuje Morondavu i Beloni Tsiribihina u zapadnom Madagaskaru. U lokalnom stanovništvu je poznata kao renala, što znači Majka šume. Ova zanimljiva avenija se sastoji od desetine stabala visokih i preko 30 metara, starih i više od 800 godina, koja okružuju stari uski put. Ova stabla su u prošlosti bila deo gustih tropskih šuma, a kako se povećavao broj stanovnika, seča šuma je bila neophodna za proizvodnju i poljoprivredu, ali su ljudi baobab drveće ostavljali i čuvali, a njihovo lišće i jezgra plodova koristili za ishranu.

Uz aveniju se nalaze i dva baobaba koji vekovima rastu jedan uz drugog. Oni su popularno nazvani Baobab Amoureux, jer su prema legendi ovako spojeni u čast velike ljubavi mladića i devojke iz obližnjeg sela, koji zbog dogovorenih brakova nisu mogli da budu zajedno. Oni su zato zatražili pomoć svoga boga da bi bili večno zajedno. Tada su nastala ova dva baobaba koji večno žive zajedno, upravo kako su mladi hteli.

Zbog neobičnog izgleda i veličine drveća Avenija baobaba je jedna od najposećenijih u regiji. Najbolje vreme za posetu je na zalasku sunca, kada se boje na stablima menjaju i duge senke drveća su najizraženije. Od 2007. godine ova avenija je zvanično postala i prvi nacionalni spomenik Madagaskara.

Pročitano 2003 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 22 Juli 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Avenija baobaba - Madagaskar