Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 23 Februar 2017 12:36

Mikelanđelo Buonaroti - Bogorodica iz Briža Istaknut

Mermerna skulptura Bogorodica i dete, poznatija po nazivu Bogorodica iz Briža, završena 1504. godine je jedina skulptura Mikelanđela Buonarotija koja je napustila Italiju tokom njegovog života. Kupili su je Đovani i Alesandro Moskeroni, iz porodice bogatih trgovaca tkaninama iz Briža, u to doba jednog od vodećih trgovačkih gradova u Evropi, a 1516. godine su je poklonili gradu. Ova skulptura, koja se nalazi u Bogorodičinoj crkvi u Brižu je kompaktnija, jednostavnija, a ipak grandioznija od Mikelanđelove Piete, koja je završena pet godina ranije.

Prikaz Bogorodice i deteta se bitno razlikuje od ranijih predstavljanja iste teme na drugim skulpturama Mikelanđela Buonarotija. Dete je prikazano krupnije i snažnije, nije u majčinom krilu već između njenih kolena. Ono stoji uspravno, podržano, samo labavo levom rukom Bogorodice i izgleda da je upravo korak dalje od svoje majke. Istovremeno iako izgleda zabrinuto, Bogorodica se ne vezuje za svog sina i čak ga ne gleda, već gleda dole i daleko.

Skulptura Bogorodica iz Briža sastoji se iz dve figure u prirodnoj veličini i ima sličnosti sa Mikelanđelovom Pietom. Dugo ovalno, mlado, lepo lice Bogorodice podseća na Pietu, kao i njena pognuta glava sa širokim, izražajnim čelom, koja prenosi osećaj mešanja dubokog i dirljivog prihvatanja.

Pročitano 3600 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Juni 2019 10:22
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci