Artnit

Sreda, 18 Januar 2017 11:52

Pjer Ogist Renoar - Gospođa Renoar Istaknut

Pjer Ogist Renoar je počeo da vaja skulpture veoma kasno. 1913. godine na nagovor trgovca slikama Ambroaza Volara počeo je da radi na stvarnim kompozicijama. Kako su mu ruke bile skoro u potpunosti paralizovane zbog reumatizma, Volar mu je našao mladog vajara da radi kao njegov pomoćnik. Mladi vajar Rikard Gvino je modelovao iz crteža ili slika Renoara, a poznata je njegova bista Gospođe Renoar iz 1916. godine, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Smatra se da je Renoar napravio nekoliko pokušaja u vajarstvu oko 1875. godine vajarskim portretima svoje porodice, kao što je na primer njegov sin Klod. Za bistu Gospođe Renoar, koja je završno bila odlivena u bronzi, Rikard Gvino je uzeo inspiraciju iz portreta koji je Renoar naslikao dvadeset godina ranije. Ona ima istu uravnotežnu zapreminu, i "zdravu robusnost".

Kopija biste žene Pjera Ogista Renoara, Alin je iskorišćena nakon njene smrti 1915. godine, za njen grob u blizini grada Kanja na Moru. Renoar je prvo hteo da stavi sedeću statuu Alin kako doji njihovog prvog sina na grobu. Ova kopija je napravljena od maltera hidrauličnog kreča i peska i obojena u procesu freske, dok je malter još bio vlažan.

Pročitano 3064 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Januar 2021 11:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pjer Ogist Renoar - Gospođa Renoar