Artnit

Utorak, 13 Decembar 2016 12:00

Maks Klinger - Kasandra Istaknut

Nemački simbolistički vajar, slikar, grafičar i pisac Maks Klinger je oko 1893. godine istraživao temu femme fatale, koristeći neočekivane materijale i tehnike. Bronzana skulptura Kasandra tipična za simbolizam, koju je uradio u više materijala i verzija danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U antičkoj mitologiji Kasandra je bila trojanska princeza koja je dobila dar proroštva od boga Apolona. Ali pošto je odbila njegove darove, uvređen bog ju je osudio da joj se nikada ne veruje. Zato nju niko nije slušao kada je predvidela paljenje i pad Troje i uzalud pokušavala da spreči čuvenog konja da bude donet u grad.

Prva verzija skulpture Kasandra je napravljena u mermeru, ukrašena sa svetlim alabasterskim draperijama žute boje ćilibara i crvenim mermernim postoljem. Detalji na licu su zatim naslikani na mermeru. Bronzana verzija ove skulpture sa oštrim konturama pokazuje više impresivnosti i čudan efekat. Da bi sugerisao predskazanja Kasandre i bol podstaknut njenim vizijama, Maks Klinger je postavio vatrene kornalinske oči i tamno bronzano lice.

Pročitano 2042 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Maks Klinger - Kasandra