Artnit

Ponedeljak, 28 Novembar 2016 12:17

Edgar Dega - Učenica Istaknut

Kada je Edgar Dega umro 27. septembra 1917. godine njegovi naslednici su popis njegovih radova poverili istaknutim trgovcima umetničkih dela Polu Diranu Ruelu i Ambroazu Volaru. Voštana figura iz oko 1880. godine istaknuta je u poslednjem inventaru pod nazivom Voštana devojka. 13. maja 1918. godine potpisan je ugovor sa Hébrard radionicama za proizvodnju bronzanih skulptura, gde je ova figura služila kao model za izradu skulpture Učenica, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Godine devojke predstavljene na skulpturi Učenica, kao i položaj njenog tela čine da podseća na Degaovu najpoznatiju skulpturu Mala četrnaestogodišnja plesačica. Spontanost ove devojke, koju izgleda da je skicirao na ulici, je posebno naglašena. Ona je prikazana u suptilnim varijacijama u kompoziciji.

Skulptura Učenica stoji sasvim izvan glavnog toka francuskih skulptura u XIX veku. Edgar Dega nikada nije bio zainteresovan za stvaranje javnih spomenika, a ni za javno prikazivanje svojih skulptura. Umesto toga, ova skulptura kao i druge je ostala privatni medij, nalik na skice ili crteže, u kojem se on ograničio uglavnom na pojedine postavke teme sa kojima je istraživao probleme koji su ga fascinirali.

Pročitano 2379 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 15 Juni 2019 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Edgar Dega - Učenica