Artnit

Subota, 26 Novembar 2016 21:09

Dečak sa guskom Istaknut

Kao i danas deca starih Grka su volela da se igraju sa životinjama, čak i ako ponekad životinje ne izgledaju srećno zbog načina kako se tretiraju. Skulpture koje prikazuju decu i životinje su bile popularne u antičkoj Grčkoj. Postoje mnoge skulpture, rimske kopije koje prikazuju malog dečaka sa guskom, svetom životinjom boginje Afrodite. Originalna bronzana skulptura se pripisuje grčkom vajaru Boetiusu, a nešto češće vajaru Halkidonu, koji je uglavnom radio na Rodosu. Kopije statue dečaka sa guskom nalaze se u muzejima u Vatikanu, Kapitolino u Rimu, Gliptoteka u Minhenu, Luvr u Parizu.

Mermerna kopija grčkog originala skulpture Dečak sa guskom, visoka 92,7 santimetara, iz I ili II veka pre nove ere, nalazi se u muzeju Luvr. Nađena je u okolini Rima 1792. godine.

Skulptura prikazuje malog punačkog ljupkog dečaka, koji drži veliku gusku za vrat. Izgleda da se dečak bori sa guskom, a ne da je davi, kao što neki naučnici sugerišu. Oni se nalaze u suprotnim pravcima, ali i sa nogama koje formiraju čvrstu osnovu za piramidalnu kompoziciju. Pretpostavlja se da dečak predstavlja sina kralja Antioha IV, Antioha V Eupatora vladara Seleukidskog Carstva od 163. do 162. godine pre nove ere, koji je bio dete kada je formalno nasledio oca.

Pročitano 2263 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 13 Juni 2019 10:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dečak sa guskom