Artnit

Sreda, 26 Oktobar 2016 10:39

Lavlja kapija - Mikena Istaknut

U drugom milenijumu pre nove ere mitski poznat grad Mikena, koja se nalazila oko 90 kilometara jugozapadno od Atine, na severoistočnom delu Peloponeza, bila je jedan od najvažnijih centara grčke civilizacije. Mikena je bila oklopljena zidovima od nezgrapnih i nepravilnih kamenih gromada, poznatitim kao kiklopski, jer se verovalo da su ih podigli jednooki divovi Kiklopi. Na njima su dva trijumfalna ulaza od kojih je onaj veći, poznat kao Lavlja kapija ili Lavlje dveri iz oko 1400-1300. godine pre nove ere.

Grčki arheolog Kirjakos Pitakisu, koji je izvršio prva iskopavanja 1841. godine, pronašao je i obnovio Lavlju kapiju, koja je svoj poznat naziv verovatno dobila po figurama lavova uklesanih iznad kapije. Ovaj plastično snažan reljef sa motivom lavova smatra se najstarijim reljefom iz perioda stare Grčke.

Lavlja kapija koja svojom konstrukcijom podseća na stari megalit predstavlja ulaz u utvrđenje grada Mikene. Nad kapijom izgrađenom od tri kamene ploče nalazi se trouglast otvor u kome je kameni reljef sa dva lava koji se prednjim šapama upiru o postolje središnjeg stuba. Glave lavova nedostaju, ali se veruje da su bile od gvožđa i oblikovane da gledaju frontalno da bi ispunili svoju ulogu zaštitnika ulaza.

Pročitano 5841 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Septembar 2020 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Lavlja kapija - Mikena