Odštampajte ovu stranicu
Subota, 20 Avgust 2016 10:51

Reljef Dedal i Ikar - Rim Istaknut

Neimar, vajar i kamenorezac Dedal i njegov sin Ikar su često prikazivani u umetnosti, dok pokušavaju da pobegnu sa Krita. Poznat je grčki reljef Dedal i Ikar, koji je nastao verovatno u V veku pre nove ere. Ovaj reljef se nalazi u vili Albano, građenoj između 1747. i 1767. godine u Rimu za kardinala Alesandra Albanija, nećaka pape Klementa XI.

Na reljefu Dedal i Ikar prikazan je Dedal koji pravi krila za bekstvo sa Krita. Njegov sin Ikar stoji pored njega i pridržava jedno krilo, dok radoznalo posmatra njegov rad.

Prema grčkom mitu Dedalu je gledajući u ptice, sinula ideja kako će on i njegov sin napustiti toranj u koji ih je zatvorio kralj Minos. On je sakupljao perja ptica, a zatim ih spojio u sredini platnenim koncem, a na donjem kraju pčelinjim voskom. Tako spojeno savio ih je i stvorio izgled velikih krila. Posle godinu dana napravio je po jedan par krila, koja su zavezali na ruke on i njegov sin i odleteli sa ostrva. Međutim, Ikar nije poslušao savet oca da ne leti ni previše nisko ni previsoko, pao je u more i potonuo u njegovim dubinama. Dedal je pun bola odleteo na Siciliju, gde je sagradio hram bogu Apolonu kome je darovao svoja krila.

Pročitano 1202 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci