Artnit

Subota, 20 Avgust 2016 10:51

Reljef Dedal i Ikar - Rim Istaknut

Neimar, vajar i kamenorezac Dedal i njegov sin Ikar su često prikazivani u umetnosti, dok pokušavaju da pobegnu sa Krita. Poznat je grčki reljef Dedal i Ikar, koji je nastao verovatno u V veku pre nove ere. Ovaj reljef se nalazi u vili Albano, građenoj između 1747. i 1767. godine u Rimu za kardinala Alesandra Albanija, nećaka pape Klementa XI.

Na reljefu Dedal i Ikar prikazan je Dedal koji pravi krila za bekstvo sa Krita. Njegov sin Ikar stoji pored njega i pridržava jedno krilo, dok radoznalo posmatra njegov rad.

Prema grčkom mitu Dedalu je gledajući u ptice, sinula ideja kako će on i njegov sin napustiti toranj u koji ih je zatvorio kralj Minos. On je sakupljao perja ptica, a zatim ih spojio u sredini platnenim koncem, a na donjem kraju pčelinjim voskom. Tako spojeno savio ih je i stvorio izgled velikih krila. Posle godinu dana napravio je po jedan par krila, koja su zavezali na ruke on i njegov sin i odleteli sa ostrva. Međutim, Ikar nije poslušao savet oca da ne leti ni previše nisko ni previsoko, pao je u more i potonuo u njegovim dubinama. Dedal je pun bola odleteo na Siciliju, gde je sagradio hram bogu Apolonu kome je darovao svoja krila.

Pročitano 2412 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Avgust 2020 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Reljef Dedal i Ikar - Rim