Artnit

Utorak, 26 Juli 2016 11:39

Rajner Marija Rilke na Kapriju Istaknut

Lav Lagorio - Na ostrvu Kapri, priobalne litice Lav Lagorio - Na ostrvu Kapri, priobalne litice

Posle prekida sa francuskim vajarem Ogistom Rodenom 1906. godine za koga je radio kao sekretar, Rajner Marija Rilke odlazi u Nemačku sa ženom i decom. Ali, porodični život je bio previše stresan za njega i on prihvata poziv baronese Nordeck zur Rabenau Alice Faehndrich da poseti Kapri. On je došao na Kapri na svoj 30. rođendan, 4. decembra 1906, i ostao do 20. maja 1907, da bi se ponovo vratio za nekoliko meseci u proleće 1908. godine. Iskustvo na Kapriju predstavlja za Rilkea bitan trenutak "estetskog obrazovanja", koje dolazi do savršenstva u Sonetima o Orfeju.

Sudeći po pismima koje je napisao svojoj ženi Klari Vesthof, Rajner Marija Rilke je na početku bio izuzetno skeptičan prema Kapriju. On piše: "Ja sam uvek depresivan u takvim pejzažima, pred ovom jasnom, priznatom, nesumnjivom lepotom." Kapri je "apsurdan", "Nisam posebno impresioniran Kaprijem, koji izgleda stvoren od neshvaćenog nemačkog divljenja." "Ovde su ljudi i pejzaž ujedinjeni u dosadnu meru jeftinog zanosa".

Za Rilkea se sve menja kada "otkriva" Anakapri, autentično malo selo na drugoj strani ostrva. On u njemu otkriva predeo sa pogledom preko grčkog mora, gde zamišlja Odiseja koji se vezao za jarbol kako bi mogao da čuje pesmu sirena. U maloj kapeli, Santa Maria a Cetrella Rilke je pronašao "zaborav".

Na Kapriju Rajner Marija Rilke se ne ponaša kao dobar nemački turista. On je želeo da luta sam i iznad svega da radi i da piše. Kapri je za njega bio više izgovor ili faza, koju on koristi za uspostavljanje poetskog prostora koji mu je bio potreban za pravu stvarnost. Da bi se to postiglo bilo mu je potrebno da se povuče iz sveta više nego da se ispuni, istraži. Tokom boravka na Kapriju u Domu ruže napisao je malu zbirku lirskih pesama pod nazivom Beleške iz Napulja i Kaprija, kao i prilično veliki broj pesama, od kojih su osam uključene u dva dela zbirke Nove pesme koje su objavljene 1907. godine. U njegovim pesmama ne postoje estetički opisi prirode, turistički utisci ili mitološke fantazije. Najpoznatija od svih pesama je Pesma o moru.

Pročitano 2676 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Rajner Marija Rilke na Kapriju