Artnit

Subota, 09 Juli 2016 11:19

Tritonova fontana - Rim Istaknut

Tritonova fontana (Fontana del Tritone) je prva slobodna urbana fontana Đan Lorenca Berninija, koja je podignuta u središtu Pjace Barberini (Piazze Barberini) da bi se obezbedila voda iz akvedukta Acqua Felice, koji je obnovio papa Urban VIII Barberini. Ona predstavlja skulpturu fontanu, sličnu onima u vrtovima vila, ali prvi put u javnom urbanom okruženju. Izgrađena je za papu Urbana Barberinija 1642. godine, ubrzo nakon dovršenja njegove palate na obližnjem vrhu.

Tritonova fontana predstavlja jedno od najživljih dela Đan Lorenca Berninija i remek-delo barokne skulpture. Na njoj Bernini predstavlja boga mora Tritona, da bi ilustrovao trijumfalni odlomak iz dela Metamorfoze čuvenog rimskog pesnika Ovidija, koji evocira kontrolu boga nad vodama i opisuje nestajanje univerzalnog Potopa.

U centru Tritonove fontane izlazi mišićavi Triton, bog mora u drevnoj grčko-rimskoj legendi. Četiri delfina oko njega stoje na glavama okrečući zajedno repove da bi poduprli ogromnu školjku na kojoj kleči Triton, duvajući tanki mlaz vode kroz spiralnu školjku. Između repova delfina su upleteni papska kruna, ključevi Svetog Petra i grb porodice Barberini.

Pročitano 3347 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Juli 2020 09:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Tritonova fontana - Rim