Artnit

Nedelja, 29 Maj 2016 10:48

Mermerna statua žene Istaknut

Mermerna statua žene iz druge polovine IV veka pre nove, pripada klasičnom periodu grčke skulpture. Životni, varirajući način na koji je urađena tekstura odeće ukazuje na to da je ovo grčki original, a ne rimska kopija. Danas se ova skulptura nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mermerna statua žene je visoka 173 santimetara. Glava i vrat statue su odvojeno urezani i imaju zaobljeni klin postavljen u šupljinu na vrhu torza. Naborana tunika i ogrtač od teške vune su pažljivo diferencirani, a horizontalni sabijeni nabori su dodati na potonjoj površini. Gornji deo tunike se čvrsto drži na svom mestu pomoću vrpce koja prelazi s leđa i klizi na ruku. Na izbušenim rupama na rukavima nekada je bila metalna dugmad.

Mermerna statua žene verovatno predstavlja boginju, i u odsustvu drugih atributa, vrpca na ramenu može ponuditi indiciju za njen identitet. Iako je boginja lova Artemida bila često prikazivana sa takvom vrpcom, ova više matronska figura može predstavljati Temidu, boginju pravde.

Pročitano 2212 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mermerna statua žene